Разбиха група за износ на българки професионални просякини в Швеция

Разбита е група, трафикирала нашенки за берачки на боровинки в Швеция, който в последствия били принуждавани да стават професионални просяци.

Бандата е неутрализирана при действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Задържаните на територията на Видин и с.Брегово са Петър П. и Янко Б. от селото.

Двама „доставчици по схемата са вече с обвинения за участие в престъпна група за трафик на хора в чужбина, предстои повдигане на обвинение и на трети.

В разследването участват и следователи от следствения отдел на СП.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от средата на 2014 г. Набирала е хора от видинския регион с предложение да берат боровинки или да вършат друга земеделска работа в Швеция срещу добро заплащане. Онези, които се съгласявали, били превеждани през границата и транспортирани в Швеция с леки автомобили и бусове. Там обаче, вместо да получат работа, били принуждавани да просят на определени „оборотни“ места и да делят събраното с „работодателите“ си.

При извършените претърсвания и изземвания в домовете на участниците в престъпната група са иззети големи парични суми (в шведски крони и български левове), документи, мобилни телефони, златни накити, тетрадки и тефтери със записани имена на лица и суми, както и банкови документи. По случая са разпитани множество свидетели.

На шведска земя разследването се води в сътрудничество с местните полицейски и съдебни власти.

С решение на Специализирания наказателен съд на двамата задържани е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предстои повдигане на обвинение на третия участник в групата с инициали Е.П.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини