Бахри Юмер:По вода да й върви на минералната вода на Джебел!

    По вода да й върви на минералната вода на Джебел.И така,нека отсега нататък да ни върви по вода и в най-кратък срок да се реализират нашите очаквания и желания за по добър живот не в чужбина,а тук в нашата красива,чиста  и привлекателна община.Това заяви при първата копка на  инфраструктурния обект „Довеждащ водопровод от Сондаж № 3 до гр.Джебел”,кметът на общината Бахри Юмер.Днес се сбъдна двадесетгодишната мечта на градоначалника минералният извор отстоящ на 2 км от града да предопредели съдбата му на балнеоложки център.Бахри Юмер подчерта,че в резултат на дългогодишни усилия днес със средства от републиканския бюджет минералната вода ще стигне до Джебел и ще даде възможност за просперитета на СПА хотели и балнеоложки комплекси.Това от своя страна ще създаде поминък.Градоначалникът поясни,че е полагал усилия да доведе минералната вода до града,защото в него вече има изградена техническа инфраструктура-улици,ел.мрежа,водопроводи и канализация. Построени са  обекти за отдих и почивка-хотели,заведения.Бахри Юмер припомни,че благодарение на Решение на министъра на околната среда  и водите от 08.02.2011 г.източникът на минерална вода от изключителна държавна собственост е предоставен за безвъзмездно управление и ползване на община Джебел.Това дава шанса градът да се превърне в туристическа дестинация.

    Може да сме допускали грешки,но се водехме от желанието да създадем оптимистично бъдеще на нашите съграждани,подчерта в словото си градоначалникът.

      Сондаж №3 на находище на минерална вода „Джебел” се намира на 1440 м от града.Сондажът е на кота 325,61 м,прокаран е през 1977 г. и е с дълбочина 542 м.Данните са от балнеоложката оценка на Министерството на здравеопазването.Технически възможният дебит на водовземното съоръжение е  6,58 л/с.Температурата на водата е 33 градуса.Има санитарно охранителна зона.Според специалистите от здравното министерство питейното лечение с тази вода оказва въздействие основно върху стомашно-чревния тракт и бъбречно-отделителната система,както  и върху чернодробно-жлъчната система.Водата притежава антивъзпалителен и детоксичен ефект.Помага още за лечение на подагра,диабет и затлъстяване.Общо лекува над 25 болести.По своите характеристики водата е подобна на тази от Евиан-Франция.

    Довеждащият водопровод ще бъде с дължина от 2 230 м.Той ще достига до северния край на града.В началото и в края се предвиждат помпени станции.Кметът  ще се разпорежда с водовземанията,като ще предоставя разрешителни на инвеститорите.При интерес разрешително ще се предостави и в близост до Сондаж № 3.

    Градоначалникът има идея в центъра на града да се издигне чешма,където граждани и гости на Джебел да могат безвъзмездно да си наливат минерална вода.Тя ще ползва дебит от 0,2 л/с.

    Това поясни шефът на отдел ТСУ на община Джебел Веска Димитрова.Тя каза че голям принос за това пред Джебел да се очертава перспективата на балнеоложки център има Българската асоциация по подземни води.Трима хидрогеолози през последните години са консултирали общината:проф.д-р инж.Павел Пенчев,инж.Величко Величков и инж.Васил Йорданов-проектант.

      Веска Димитрова съобщи,че строително-монтажните работи по обекта ще възлязат на 345 000 лв.с ДДС.Той трябва да бъде завършен до 2,5 месеца.

    Представителят на строителния консорциум,изпълнител на обекта Ерхан Исмаил изрази надежда,че времето ще позволи срокът да бъде спазен.Ще осигурим фронт на хотелиерите ,които искат да инвестират за доброто на град Джебел,подчерта Ерхан Исмаил преди да разбие бутилка шампанско в строителната машина,направила първата копка.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини