Реставрират средновековната многостенна кула на Перперикон

Акцентът е реставрация на средновековната многостенна кула. В момента се обжалва процедурата за избор на изпълнител, което ще удължи и срока за реализация на проекта – до април 2017 г.

Нов проект „Перперикон – минало за бъдеще“, който ще продължи възстановяването, съхранението и популяризирането на археологическия комплекс „Перперикон“, представи община Кърджали.

Изпълнението му ще се финансира чрез програмата за „културно наследство и съвременни изкуства, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Стойността му е 748 203 евро, пропомня Градът.бг.
По думите на кмета на Кърджали Хасан Азис поради обжалване на процедурата по избор на изпълнител, срокът за изпълнението на проекта ще се удължи до април 2017 г. Вече е направено искане до Министерството на културата за удължаване на срока.
Дейностите по реставрация и консервация на археологията на Перперикон датира отдавна, но реално посетителската инфраструктура и социализацията на обекта бяха изпълнени по проект, финансиран по ОПРР, на стойност 5 млн. лева.

Целта на настоящия проект съхранението на средновековния град Перперикон, като с помощта на съвременни дигитални технологии да се улесни достъпа на различни групи от обществеността до археологическия комплекс. Той да се популяризира като част от българското и европейското икономическо пространство“, каза при представянето ръководителят на проекта инж. Катя Митовска, директор на Бизнес инкубатора.

Проектът е насочен към реставрация и социализация на т.нар. Юго-Западен сектор на Акропола. Акцентът е реставрация на средновековната многостенна кула, която е запазена наполовина, обясни по време на представянето на проекта в Бизнес инкубатора директорът му инж. Катя Митовска. Предвижда се да бъде затворена черупката на кулата и посетителите да могат да придобият представа за това фортификационно съоръжение в пълния му обем.
Ще бъде направена консервация и реставрация на най-западната част на южната крепостна стена с един средновековен бастион по нейното трасе и т.нар. архонтско жилище на управителя на крепостта.
Сегашният проект е продължение на това, което беше започнато с проекта Перперикон – Дом на богове и хора“, сподели директорът на РИМ-Кърджали – Даниела Коджаманова. Целта е да се улесни достъпа на туристите и защитят откритите археологически структури.

http://gradat.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини