„Майна” без книжка се опита да мине през ГКПП „Маказа”с камион и 50 евро рушвет

Пловдивчанин без книжка се опита да премине през ГКПП „Маказа”с камион и без книжка,като предложи рушвет на граничен полицай.Вместо да стигне в заветната Гърция рушветчията се озова в кауша.Окръжният съд в Кърджали му даде условна присъда и го сурвака с глоба.На подсъдимия И.М.Й  бе предявено обвинение за това, че на 19.10.2016 год. на изходящо трасе от Република България към Република Гърция на Граничен контролно-пропусквателен пункт /ГКПП/ „Маказа“  дал подкуп - банкнота с номинал от 50.00 /петдесет/ евро на длъжностното лице  Х.А.Б., назначен като старши полицай на ГКПП „Маказа“, за да не извърши проверка на свидетелство за правоуправление на МПС на И.М.Й. и да го пропусне да излезе на територията на Република Гърция, както и да не му съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. 
Подсъдимият И.М.Й. в съдебно заседание призна изцяло фактите, изложени в  обвинителния акт, като изрази съгласие да не се събират доказателства за тези факти, поради което делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие пред първата инстанция .Защитникът на подсъдимия в хода на съдебните прения пледира на подсъдимия да бъде наложено наказание при превес на смекчаващите отговорността му обстоятелства, към минималния размер на наказанието „лишаване от свобода” – 3 месеца, чието изпълнение да бъде отложено ,както и на подсъдимия да не бъде налагано кумулативно предвиденото наказание „глоба”. При съдебните прения и в последната си дума подсъдимия И.Й. изразява съжаление за извършеното, като моли да му бъде наложено условно наказание „Лишаване от свобода” и да не му бъде налагано наказание „Глоба”.
Прокурорът от Окръжна прокуратура  в съдебно заседание счита, че обвинението е доказано по несъмнен начин, като пледира подсъдимия да бъде признат за виновен в извършване на престъпление ,за което е предаден на съд. Предлага на подсъдимия да бъде наложено наказание при превес на смекчаващите отговорността му обстоятелства- „лишаване от свобода” за срок от 1 година и 6 месеца, което да бъде редуцирано с една трета. Предлага също изпълнението на наказанието „лишаване от свобода” да бъде отложено за срок от 3 години, а така също на подсъдимия да бъде наложено кумулативно наказание „глоба” в размер на 2 000 лв.
От събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа и правна страна следното:
Подсъдимият И.М.Й. е роден в гр.Пловдив, където живее постоянно. Има завършено основно образование, не е женен, баща е на едно малолетно дете, не е осъждан, не работи. По местоживеене се ползва с добри характеристични данни.
Подсъдимият И.Й. не притежавал свидетелство за правоуправление на МПС. Въпреки това, на 19.10.2016 год. подсъдимият И.Й. потеглил от гр.Пловдив, управлявайки товарен автомобил марка „Пежо Боксер 2.8Д“ собственост на К.Б.И. като пътувал за Република Гърция през ГКПП „Маказа”,  В автомобила до водача пътувал и свидетелят Н.Х.А. . Около 12.25 часа, управлявайки посочения автомобил, подсъдимия И.Й. се явил за проверка на изходящото трасе на ГКПП „Маказа”, в посока от Република България към Република Гърция.
На ГКПП „Маказа” свидетелят Х.А.Б. - старши полицай на длъжност „младши инспектор” на Граничен контролно-пропусквателен пункт „Маказа”, поискал документите за проверка от подсъдимия И.Й. и от свидетеля Н.Х.А., а именно - личните им карти, свидетелство за регистрация на МПС, както и свидетелство за правоуправление на МПС на водача на автомобила. Тъй като не притежавал свидетелство за правоуправление на МПС, подсъдимия И.Й. започнал да се суети, като поставил в Международната карта за автомобилна застраховка /т.нар. „Зелена карта“/ на автомобила и една банкнота с номинал от 50.00 евро, и подал на полицая изисканите му документи, вкл. и международната карта за автомобилна застраховка с намиращата се в нея една банкнота с номинал от 50.00 евро, но без свидетелство за правоуправление на МПС, каквото не притежавал. След като свидетеля Х.Б. установил, че не му е предадено свидетелство за правоуправление на МПС на водача на автомобила, поискал повторно да му бъде предадено свидетелството за правоуправление на МПС на водача – подсъдимия И.Й.. В отговор подсъдимият казал на свидетеля Х. Б. да провери вътре в документите, при което полицая отваряйки международната карта за автомобилна застраховка, констатирал, че вътре е поставена една банкнота с номинал от 50.00 /петдесет/ евро. След като свидетеля Х.Б. констатирал, че са му е предадена  банкнота с номинал от 50.00 евро, същият се обърнал към командира на отделение – свидетеля Ш.Ш.И., който от своя страна веднага уведомил оперативния дежурен.
На подсъдимия И.Й. било разпоредено да се върне с управлявания от него автомобил на трасе „Вход“ и да изчака. По- късно на място пристигнали екип от дежурен разследващ полицай и младши експерт. На местопроизшествието бил извършен оглед, в хода на който била иззета като веществено доказателство една банкнота с номинал от 50 евро със сериен № S 21319354537.
Водачът на автомобила – подсъдимия И.Й., бил задържан за срок до 24 часа, на основание чл.72 ал.1 т. 1 от Закона за министерство на вътрешните работи.
Видно от писменото заключение на вещото лице Я.М. по назначената на досъдебното производство техническа експертиза, представената за изследване банкнота от 50 евро със сериен номер S 21319354537, емисия 2002 год., е истинска /оригинална/ сочи съдебното разследване.

 Окръжният съд в Кърджали постанови  наказание „Лишаване от свобода” за срок от 8 /осем/ месеца условно с три годишен изпитателен срок, както и на наказание „Глоба” в размер на 500 /петстотин/ лева за рушветчията.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини