Ученичка и учител от Езиковата гимназия в Кърджали печелят „1000 стипендии“ за втора година

Изображение 1 от 2

    Таланти на езиковата гимназия „Христо Ботев“ спечелиха призово място на Национален конкурс за литературно творчество и журналистика и стипендия за ученик и учител наставник на Фондация „Комунитас“.

    Единайсетокласничката Ангелина Арнаудова прибави още една престижна награда към училищната витрина с отличия. Тя печели за втора година стипендия на Фондация „Комунитас“ – „1000 стипендии“ в раздел литература в екип с учителката си по български език и литература Нели Яръмбойкова. Тази година есето на Ангелина Арнаудова бе творческа провокация към нея и учителя-наставник.

    „Първата стъпка към покоряването на света е културата.“ Тази мисъл на американския писател и журналист  Чък Паланюк, представител на литературното направление постмодернизъм и минимализъм, изключително популярен в САЩ и Европа, бе изключително интересна тема и есето впечатли взискателното жури. Наградата за Ангелина Арнаудова и нейния преподавател по български език и литература Нели Яръмбойкова е за втора година, което е доказателство за качеството на образование и професионализма на учителския екип в ПГПЧЕ „Христо Ботев“. Това отличие е признание за всеотдайността и творческия подход в работата на госпожа Яръмбойкова, която е единственият учител от област Кърджали, получил за втори път високото отличие.

    Петя Кръстева, ученичка в единайсети клас също изненада приятно ръководството и колектива на ПГПЧЕ „Христо Ботев“. Тя спечели II-ро място и плакет в Националния конкурс по литература и журналистика „Стоян Михайловски“ – град Русе. Петя проявява интерес към журналистиката и с удоволствие разсъждава по темата за репортаж: „Дон Кихот или Хамлет – или и двамата са излишни?“ Тези въпроси вълнуват будната съвест единайсетокласничката. „Всеки брани, да, точната дума е „брани“, традициите, културата, националната си идентичност дори и с цената на протести в публичното пространство, с писане на критични коментари, с прояви на родолюбие. Не отричам „бездействения“ Хамлет, не зачертавам рицаря Дон Кихот и „печалния му образ“, но аз мисля, че е редно да се самовъзпитаваме в отговорно отношение към всичко българско и родно.“

    С тези думи и с чувство на удовлетворение от успехите на учениците приключи разговорът с Ангелина и Петя, които не пропуснаха да благодарят за подкрепата както от своите учители, така и от страна на ръководството, които насърчават участието на младите таланти в различни национални състезания и олимпиади.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Случаен виц

    Последни новини