МВР в Кърджали отчита спад в кражбите,разкрити са и двете умишлени убийства през годината

На 8 ноември българската полиция отбелязва своя професионален празник. Честването на тази дата е въведено през 1924 година и продължава до 1943 година. Традицията е възстановена през 1998 година с решение на Министерския съвет. Кърджалийските полицаи посрещат своя празник с добри резултати от дейността си. През деветте месеца на годината на територията на областта са регистрирани 714 криминални престъпления. Разкрити са 54 %, което е с 9,5 пункта повече в сравнение със същия период на миналата година.

Извършени са 2 умишлени убийства при 1 регистрирано и разкрито през същия период на миналата година. На 8.02.2016 г. на улица в района на пазара в Кърджали 19-годишен жител на града е умъртвил с огнестрелно оръжие – пистолет, 31-годишен жител на с.Петлино, общ.Кърджали. Извършителят на деянието е задържан същия ден. На 2.05.2016 год. в покрайнините на гр.Кърджали е открит труп на новородено. Като обвиняеми са привлечени майката и вуйчото на детето. Наложена им е постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Престъпленията против собствеността – 281 броя, равняващи се на 39 % от общо извършените криминални деяния, бележат спад с 67. Разкриваемостта им е 36 %. Структуроопределящи от престъпленията против собствеността са кражбите. През периода се отчита спад с 32 % на тези деяния, които от 278 са намалели на 197. Разкриваемостта е 35,5 %. Спад бележат домовите, взломните, кражбите на части и вещи от МПС и кражбите на селскостопанска продукция. Ръст се отчита при джебчийските кражби. При 8 регистрирани през деветмесечието на 2015 г. такива кражби през 2016 г. тези деяния са нараснали на 14 броя. Към момента са разкрити 6 от тях.

Регистрирани са 5 грабежа, като 4 от тях са разкрити.

Извършените от началото на годината 20 измами са намалели с 5 броя. Преобладават телефонните измами, при които повечето от пострадалите са пенсионери в напреднала възраст. Всички са извършени на територията на град Кърджали. Вследствие на проведените оперативно-издирвателни действия са установени лица, съпричастни към няколко от извършените измами. Престъпленията, свързани с наркотици, са 42 при 43 броя през предходната година. Част от установените лица са криминално проявени и задържани за държане на дрога през предходни периоди.

Икономическите престъпления бележат лек спад - от 98 на 94 през настоящата година. Преобладават документните престъпления и престъпленията против стопанството. Първите са увеличени с 14 броя, а престъпленията против стопанството са намалели с 9 броя. Разкрити са 37 деяния при разкриваемост 39 %. Разкрити са и други 14 престъпления в сферата на икономиката, регистрирани през предходни години.

За деветте месеца на годината на територията, обслужвана от ОД на МВР Кърджали, са регистрирани общо 429 пътнотранспортни произшествия, като 124 от тях са тежки ПТП с 8 убити и 164 ранени. Сравнението с 2015 г. показва увеличение с 10 броя на тежките ПТП (с убити и ранени хора), с 5 на убитите граждани, и с 18 на ранените. Леките ПТП бележат ръст с 42.

Най-голям брой ПТП са настъпили по причина на превишена и несъобразена скорост, следвани от ПТП с отнемане на предимство, неправилно движение на заден ход и управление на МПС след употреба на алкохол.

В изпълнение на стратегията “Работа на полицията в близост до обществото” продължават дейността си изградените местни комисии за обществен ред. Разработени са работни карти по проблеми, свързани с инфраструктурата, безопасността на движение и социални рискови групи. Изготвени графици за прием на граждани по лични и обществени проблеми, както и проблеми касаещи работата на полицейските служители, обслужващи района.

Провеждат се беседи с населението в обслужваните райони за повишена бдителност по отношение опазване на личното имущество и при присъствие на непознати в района лица и МПС със съмнително поведение. Изведени са на списъчен отчет всички самотно живеещи възрастни хора. Същите се посещават периодично от полицейските и младши полицейските инспектори.

Организирани са съвместни наряди със служители на Зоналното жандармерийско управление-Кърджали за охрана на селските райони и вилните зони край областния град.

Учреден е Регионален екип за превенция на агресията в училище. В него влизат представители на РУ на МОН-Кърджали, инспектори от Детска педагогическа стая, педагогически съветници от седемте общини на региона, експерти от общинската и областната администрация, както и секретарят на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни в община Кърджали.

По отношение превенцията на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните лица и предотвратяване на посегателствата спрямо тях се изнасят лекции и беседи в учебните заведения, на които учениците се запознават с работата на полицейските органи, различните видове престъпления и нарушения на обществения ред и противодействието срещу тях.

Извършват се проверки в питейни и увеселителни заведения, за предотвратяване на употреба на алкохол от малолетни и непълнолетни лица, разпространение на наркотични и упойващи вещества и спазване на ограничителния режим за посещения.

Това съобщиха от Регионален пресцентър на МВР

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини