Деца газят кървава река в Кърджали,според закона виновни няма

Изображение 1 от 5

    Деца газят кървава река в Кърджали с риск от зарази,но според закона виновни няма.Вчера за пореден път улици във „Възрожденци”се превърнаха в кървави реки,като една от тях протече край СУ”П.Р.Славейков”.Деца бяха принудени да нагазят в червените вади за да стигнат до школото.Инцидентът се разигра по обед.

     Кървавата река течеше като излязох от училището.Вероятно кръвта идва от кланицата на „Шанел” в Прилепци.Надявам се да няма последици за децата,сподели за Кърджали бг вести,директорът на СУ”П.Р.Славейков” Милко Багдасаров.Той каза,че е имало бърза реакция.Фадрома е отстранила аварията в канализацията,а улиците и колите били измити и обезпаразитени.

    Това е пореден инцидент.Заплашено е здравето на хиляда деца и живущите в района ,недоволстват родители и граждани.Те искат незабавни санкции и наказване на виновните.

    Оказва се,че контролните органи Регионалната здравна инспекция-Кърджали и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Хасково нямат право да санкционират кланицата,която изпуска кръв в канализацията на града.

    РЗИ не е давало разрешение на фирма „Шанел” да излива кръвта в канализацията.Санкциите са от компетенцията на РИОСВ-Хасково.Преди време е имало жалби и те са препращани към контролния орган в Хасково,каза шефът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.

    Не е от нашата компетенция да санкционираме кланицата.Контролираме заустванията в реки и язовири.По закон няма институция,която да накаже виновните,ни заявиха от РИОСВ-Хасково.Според контролният орган кръв не бива да отива в градската канализация.Кланицата трябва да има пречиствателна станция.Преди време обаче някои е дал разрешение тя да излива кръвта в градската канализация и това е било дело на служител от РИОСВ.От инспекцията също признаха ,че са имали много сигнали но били безсилни.Преди време дали предписание.Според тях всичко е в ръцете на В и К-Кърджали.От дружеството трябва да вземат по висока такса за пречистване,което обаче много оскъпявало услугата.И В и К-Кърджали нямало как да накаже „Шанел”,защото законът не им давал това право.

    Управителят на В и К-Кърджали инж.Славчо Славко призна,че това не е първи случай, изливаната в градската канализация кръв да извира по улиците на „Възрожденци”.Обикновено това става след дъжд.И този път е имало запушване на канализацията.Тя е на 40-50 години и коренища предизвикват тапи.Собствениците на „Шанел” обяснили,че шахта до кланицата е запушвана системно с отпадъци от роми и това е вероятната причина кръвта да бликне по улиците.

    Реагирахме бързо.Отпушихме канализацията.Измихме улиците.Проблемът е че няма гаранция,че инцидентът няма да се повтори,подчерта за Кърджали бг вести инж.Славчо Славков.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини