За веганите и контрата на месоядните в цифри

В действителност думата "веган" вече съществува в научната фантастика и обозначава обитател на звездата Вега в Слънчевата система. Използвана е още през 1940 г. Малко по-късно като веган започнали да  определят вегетарианец, който не консумира млечни продукти. По-късно понятието вече включва и въздържанието от употреба на животински продукти като кожа и мед.

По случай 1 ноември - Световен ден на веганството, който се отбелязва от 1994 г., британският в. „Дейли експрес“ предлага още няколко любопитни факти. Терминът „веган“ за човек, който се въздържа от консумация и употреба на животински продукти, е измислен от основателя на Веганското дружество Доналд Уотсън. За новото понятие той използва началото и края на думата vegetarian. 

Веганството е защитено от Чл. 9 на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Скорошно проучване установи, че веганите във Великобритания са над половин милион.

Брад Пит, Бионсе и Бил Клинтън са сред най-известните вегани.

И докато веганите отбелязват международния си ден, във Великобритания тече Седмица на наденичката. В тази връзка излезе и проучване, което разкрива какви колосални количества месо и месни продукти поглъщат любителите им през живота си, пише „Дейли експрес“.

Допитването сред 2000 любители на мръвката показва, че средностатистическият почитател на месото изяжда 2771 наденички, 1491 пържоли, 1469 бургера, 1592 пилешки бутчета, 1006 кюфтета и 789 агнешки котлета.

За съжаление на нашенеца обаче, по обективни причини, кебапчетата не влизат в това проучване.

Само 16 процента от месоядните хора признават, че са пробвали да бъдат вегетарианци. Повечето от тях обаче са се завърнали към месото, благодарение на уханието на наденички и бекон.

60% от анкетираните споделят, че любовта им към месните продукти не намалява с течение на времето. Пет процента от участниците в допитването дори не крият, че смятат занапред да увеличат консумацията на любимия си месен продукт.

Цели 40% от анкетираните пък признават с чиста съвест, че са силно разочаровани, когато им бъде поднесено безмесно блюдо.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини