ЕK даде добра оценка на EVN по проекта за опазване на царския орел

На 11 и 12 октомври 2016 г. представители на Европейската комисия провериха на място дейностите по проект “Живот за царския орел” (Life for safe grid), изпълняван от EVN България Електроразпределение съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Проверката беше извършена от Саймън Гос, отговорно лице от Европейската комисия за проекта, и Ивайло Зафиров от мониторинговия екип на проекта. Първият етап бе обзорен преглед на напредъка по дейности и дискусии с екипа  за цялостното развитие на проекта, трудности при изпълнение и резултатите от приключени дейности. Проверяващите бяха запознати и на място с техническите решения, взети за обезопасяване на електропроводите – т. нар. ПАС система, вкопаване на въздушни електропроводи в земята (кабелиране)  и монтаж на защитни изолации.

Вторият етап бе оглед на място на обекти в общините Елхово и Тополовград, в които се реализират основните дейности от проекта. Проверяващите посетиха участъци с вкопани в земята електропроводи  – предимно в района на селата Устрем, Мрамор и Орешник. Посетени бяха новоизградени специализирани съоръжения, вкл. и нова възлова станция в Устрем, както и нови бетонни трафопостове. На място представителите на ЕК се запознаха с едно от предизвикателствата в проекта – трудния терен, където се реализират обектите, което налага и допълнителни  укрепителни мерки по изкопите за кабелните линии.

Устната оценка, дадена от проверяващите, беше, че проектът се изпълнява по план и е свършена значителна работа по обезопасяване в регион, приоритетен от гледна точка на опазване на биоразнообразието в България и Европа.

След посещението, екипът по проекта взе участие в годишната среща на LIFE проектите в България, която се състоя в района на град Средец. Срещата е ежегодна, представят се новите проекти по програмата,  обсъждат се и въпроси, свързани с кандидатстване и реализиране на LIFE проекти.

Проектът Живот за царБъския орел (Life for Safe Grid) цели да намали смъртността при  царския орел (Aquila heliaca), причинявани от токов удар или сблъсък с  електропроводи в най-важните обекти от мрежата „Натура 2000“. Финансира се по програмата LIFE на Европейския съюз. Близо 50 км електропроводи ще бъдат вкопани в земята до края на 2016 г. в общините Елхово и Тополовград. Мярката цели намаляване на смъртните случаи на птици, причинени от контакт с въздушна разпределителна мрежа, като в същото време се намалява и риска от прекъсване на електрозахранването за клиентите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини