Младите таланти на Езиковата с награди от литературен конкурс, посветен на Деня на будителите

Зрелостничката Музин Фидан Юсеин от Езиковата гимназия спечели първо място на литературния конкурс, посветен на Първи ноември – Деня на народните будители. Конкуренцията  е сериозна, а талантливите млади хора, взели участие в надпреварата, смело заявяват, че учителите им са будителите на новото време.

Веселина Георгиева Георгиева, ученичка в 9. клас и десетокласничката Марина Маринова Андреева печелят второ място, Белослава Данаилова Панайотова, ученичка от 9.клас и Аделина Алексиева Димитрова, ученичка от 12.клас се класират на трето място. Журито на конкурса  определи и поощрителни награди за есетата на дванадесетокласничките Павлина Иванова Милушева, Виктория Димитрова Димитрова, Фирдес Мюмюн Шефкет и Нурай Гюлистан, оценявайки по достойнство оригиналния начин на мислене и силната аргументация за ролята и значението на училището в процеса на духовно съзряване на нацията. Интересът към конкурса е голям и ботевци правят сериозна заявка за покоряване на върховете на национални литературни състезания, олимпиади и конкурси през учебната година.

Участниците споделят, че темата на конкурса „Докосвам се до теб, училище“ им допада, защото дава възможност за връщане назад във времето и потапянето им в спомени от първите дни, прекарани в гимназията. Това е един от многото поводи да почетат и паметта на Народните будители, защото те са хората, съхранили националната ни идентичност през вековете.

 „Денят отронва последните часове като златните листа по прашните улици, звънецът отдавна е отброил края на учебния ден, но има десетки светещи прозорци, зад които живее надеждата за утрешния ден…“ Така учениците започват част от своите есета, посветени на училището и съвременните будители. „В празничния ни календар сме отредили няколко дни – уникални, български, посветени на пазителите на националната ни култура и български дух“.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини