Кърджалийци оценяват изявленията на Ердоган като откровени териториални претенции

Като откровени териториални претенции към български територии и респективно Кърджали приемат последните изказвания на турският президент Реджеп Таип Ердоган голяма част от кърджалийци.42,2% от включилите се в анкетата на сайта Кърджали бг вести смятат,че турският държавен глава иска ревизия на границите.Още 36,8 на сто са на мнение,че това е поредна проява на неоосманизъм и южната ни съседка с „ мека сила” иска да засили влиянието си в Източните Родопи.Ще припомним че реакцията е провокирана от съобщение на агенция АНА-МПА.

В първоначалната дописка на агенцията от Истанбул се е казвало, че Ердоган е говорил  на среща на евразиатския ислямски съвет, където обявил, че „Турция не е само Турция…Освен за 79 млн. свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки.Ердоган се позовал на т.нар.”Национален договор”.

„Някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“.

Ще поясним,че „Националния договор” отразява вътрешно националния консенсус в турската държава през 1918 г.в края на Първата световна война.Според него една четвърт от днешната българска територия трябва да остане в рамките на турската държава.

Според 10,5 % от читателите на Кърджали бг вести изказването на турския президент не отива по- далеч от вмешателство в предизборната надпревара за президентския пост в България.

Като солидарност с местното турско население смятат изявлението 5,3 на сто от участвалите в анкетата.Още толкова считат думите на Ердоган за проява на патриотизъм.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини