"Градът на слънцето" събра седмокласници и поетесата Маргарита Павлова

Изображение 1 от 3

    Като една от проявите, посветени на 21 октомври - Деня на Кърджали, протече срещата между учениците от 7 клас на СУ "Петко Рачов Славейков" и поетесата Маргарита Павлова във Филиал 3 на Регионалната библиотека "Н. Й. Вапцаров" - Кърджали. Темата разгърна страниците на поемата "Градът на слънцето" с автор Стефан Цанев, която е посветена на Кърджали. Децата посещават СИП Български език и литература с ръководител Диана Паслиева и имат предвидени в програмата си такива срещи и събития.

    Литературното четене започна със стихотворението "Кърджали", написано от Маргарита Павлова и спечелило конкурс преди години. Специално за случая го бе подготвил Иван Иванов от 7"е" клас. После всяко от децата прочете част от поемата "Градът на слънцето", която Стефан Цанев е написал в годините, в които е живял в Кърджали. Разговорът продължи с припомняне на историята на града - как е създаден, какво е било старото му име, важни дати и личности, свързани с историческите събития.

    Освен по темата учениците поговориха с Маргарита Павлова и получиха допълнителна информация за начина, по който се подреждат и каталогизират книгите в библиотеката, как четат незрящите деца и други интересни въпроси. 

    Бъдещите гимназисти от 7"а", "б" и "е" клас, включени в СИП-а, подготвят екскурзия с учебна цел до Велико Търново, като в къщата-музей на патрона на училището Петко Рачов Славейков в гр. Трявна ще четат негови стихотворения, мисли и ще интервюират екскурзоводите, за да подготвят публикации в училищния вестник.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини