Жени от цял свят ще четат произведения на турска писателка, протестирайки срещу задържането ѝ

В знак на протест със задържането на турската писателка Аслъ Ердоган жени от цял свят ще четат откъси от нейни книги пред камера, съобщава БНР. Клиповете ще бъдат разпространени чрез Youtube.

През август Ердоган, която е и част от ръководството на прокюрдския вестник "Йозгюр Гюндем", бе арестувана по подозрения за връзки с терористичната Кюрдска работническа партия (PKK). Тя в тежко здравословно състояние и все още е в затвора.

Адвокатът ѝ нееднократно алармира, че престоят ѝ там ще я остави с "перманентни увреждания". Той разказа пред медиите, че Ердоган е в изолирана килия и не получава лекарства за болната си храносмилателна система. Тя е диабетик и има нужда от специална диета, но в затвора я хранят само с кисело мляко, допълва той. Писателката освен това е болна от астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), но не ѝ се позволява да излезе на открито.

Срещу Аслъ Ердоган, която е член на консултативния съвет на вестника, има предварителни обвинения в "членство в терористична организация" и "подкопаване на националната сигурност".

"Йозгюр Гюндем" беше закрит със съдебно решение заради разпространяване на пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (PKK), смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

След решението за закриване на изданието, бяха задържани общо 25 негови служители по подозрения за подкрепа към PKK. Вестникът има тираж от 7 500 броя.

Коя е Аслъ Ердоган

Родена в Истанбул, Аслъ Ердоган завършва колежа "Робърт" през 1983 г., а през 1988 г. - факултета по компютърно инженерство на Босфорския университет.

Работила е в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) две години, а изследванията ѝ там стават основа на доктората ѝ по физика. През 1996 г. Ердоган решава да се отдаде на писателската си кариера. На български е преведена книгата ѝ "Мъжът рапан и други произведения".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини