В Грузия гласуват на парламентарни избори

Грузинците започнаха да гласуват на оспорвани парламентарни избори, които предизвикват опасения за политическа нестабилност в кавказката страна, тъй като две прозападни партии са с изравнени позиции, съобщава „Франс прес”.

Спорът е между коалиция „Грузинска мечта”, която е водена зад сцената от милиардера и бивш премиер Бидзина Иванишвили и „Единно национално движение”, основана от бившия президент Михаил Саакашвили.

Грузинският премиер Георге Квирикашвили обеща свободни и честни избори, които „ще бележат истински важна крачка към бъдещето на демократична Грузия”.

Призовавам гласоподавателите да участват на изборите и да гласуват за по-доброто - европейското бъдеще на Грузия, отбеляза той.

Преди изборите в страната имаше напрежение, след като беше взривена кола бомба и имаше стрелба на митинг.

Политиката в Грузия все още се доминира от Саакашвили и Иванишвили, макар че двамата не заемат официални постове в страната. Техните партии се надяват да спечелят вота.

Социологическите проучвания показва, че двете политически групи са с изравнени позиции. Анализатори предупреждават, че страната може да влезе в политическа криза, ако няма ясен победител, тъй като ще трябва да се водят преговори за коалиция.

Заради сложната избирателна система, окончателните резултати за 150-те места в законодателния орган могат да станат ясни в края на ноември.

За първи път от десетилетия изборите могат да вкарат една от няколкомалки проруски партии в парламента.

Изборите се следят от наблюдатели от ОССЕ.

След края на изборния ден се очакват първите екзит пол резултати.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини