„Ръка за помощ“ навърши 20 години

На  7 октомври СУ „Петко Рачов Славейков“ празнува значим юбилей. „Ръка за помощ“ вече 20 години събира в редиците си добрите деца от училището. Основател и ръководител на клуба през цялото време е учителката Снежана Сиракова. През годините формата и съставът са различни – движение, група, клуб, СИП, но наименованието остава непроменено, защото в най-голяма степен изобразява дейностите, които участници извършват. Осъществяват благотворителни акции, даряват средства от продажбата на създадени със собствен труд продукти, засаждат дръвчета, почистват, помагат на хората в нужда и на природата да се съживи.

Още от 7 часа сутринта в СУ „Петко Рачов Славейков“ се усеща празничната атмосфера. Директорът на училището Милко Багдасаров заедно с най-малките доброволци, подкрепени от по-големите членове на „Ръка за помощ“, посрещаха ученици, учители и родители с украсени табли с лакомства. В знак на благодарност за голямата подкрепа в доброволческата им дейност славейковци поднесоха голяма сладка пита на директора, пък и да почерпят за здраве. Горско стопанство – гр. Кърджали дари по случай юбилея 20 фиданки, които децата ще засеят около училището. Социално слаби деца днес получиха запазени дарени дрехи.

През цялата следваща седмица ще продължат тържествата, организирани от „Ръка за помощ.

Равносметката показва дълъг изминат път – 20 години само крачки напред и нито една назад. Традиционно 11 големи благотворителни инициативи провеждат добротворците през всяка учебна година, тоест 220 за целия период. Над 180 посещения на социални домове в района на Кърджали, вкл. хоспис „Добролюбие“, стотици посещения на домове за деца, за стари хора, за медико-социални грижи, защитени жилища извън Кърджали – с. Патица, Крумовград, Хасково, с. Шипковица /Кюстендилско/, с. Скобелево, с. Широка лъка, с. Стойките и много други се редят в активната дейност на „Ръка за помощ“.   Спомените днес се връщат 20 г., когато директорът Милко Багдасаров в Актова зала №1 на училището закача по една табелка с името на движението на над 170 деца. Веднага стартират доброволческите акции под мотото „Деца помагат на деца“. Многобройни инициативи организират тогавашните членове и в полза на хората с увреждания и домовете за възрастни хора.

От позицията на времето развълнувано разказва ръководителката Снежана Сиракова: „ „Ръка за помощ“ е подарък за мен от Бог, с една силна истина, че учителят може да бъде и топлина за тези, които страдат. Не съм опитвала да бъда слънце, което да огрява всеки дом от сутрин до вечер. Опитах се да бъда силна майка, учител на много деца, които очакват да им покажа пътя на любовта. С горда глава и чиста съвест ще кажа, че учех децата да правят доброта, защото това е сила, която помага първо на тях, а после на социално слабите. Да учиш другия на добро е трудна пътека. Да казваш, че доброто има „цена“ след много години е голяма отговорност. Децата са това, което ги направим ние, родителите. И днес съм щастлива, че моят син навършва 35 години, а „Ръка за помощ“ – 20“. Така г-жа Сиракова припомни, че за нея създаването на движението е и много личен момент, свързан с рождения ден на сина й. Спомена имената и на родителите-колеги, които тогава се отзовават и подпомагат създаването и развитието на добротворската организация в СУ „Петко Рачов Славейков“.

Честит рожден ден на всички безчет ученици, учители и родители, преминали през „Ръка за помощ“ през тези 20 години! На многая лета!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини