В Айдахо САЩ ще съхраняват отработено ядрено гориво от корабите си

Американският боен флот и Министерството на енергетиката искат да изградят в щата Айдахо предприятие на стойност от $ 1.6 милиарда, предназначено за съхранение на отработено ядрено гориво от военни кораби и подводници на САЩ. Това предаде AP.

Новото съоръжение се очаква да се изгради върху площ от 2.3 хил кв. Км., в Националната лаборатория в Айдахо, който се смята за един от ключовите проекти за научни изследвания в областта на ядрената енергия в Съединените щати.

Както отбелязва АП, тази лаборатория приема отработеното ядрено гориво от американските военни кораби от 1957 г. Необходимостта от ново съоръжение се дължи на факта, че съществуващите предприятия са остарели и не вземат отпадъците си на бойни кораби от нов тип. Броят на тези кораби включва един самолетоносач "Джералд Форд" (Gerald R. Ford), който ще влезе в експлоатация по-късно тази година и ще използва новия контейнер за отработено гориво.

"Ние бихме предпочели да имаме компания, оборудван с най-новите технологии, където да пращаме отработеното гориво,"- каза представителят на Държавния департамент за контрол на околната среда Сюзан Бърк.

В същото време, както се изтъква от агенцията, властите са също обмисля възможността за разширяване на използването на съществуващите съоръжения в Айдахо след тяхното подобряване и обновяване. Във всеки случай, всички разглежданите варианти, според изследването, ще предизвика минимално увреждане на околната среда, съобщи АП.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини