ГЕРБ: Изказванията на Толстой са недопустими

„Парламентарната група на ГЕРБ определя като недопустими за един политик и оскърбителни за националното достойнство на българите думите на Пьотр Толстой, изказани в национален ефир, че цитирам, „България ще бъде изкупена цялата“. Настояваме руският телевизионен журналист и депутат от партия "Единна Русия" да се извини публично за провокативното си поведение.“ Това заяви от парламентарната трибуна Цвета Караянчева, която прочете декларация на ГЕРБ по повод репликата на бъдещия руски депутат Пьотр Толстой, че България ще бъде изкупена.

Ето какво се казва още в декларацията:

„Възприемаме като несъвместимо с добрия дипломатически тон арогантното държание на всеки чуждестранен гражданин, независимо от неговия произход и обществен ранг, който злоупотребява с името и честта на българския народ. България е страна-членка на Европейския съюз. Ние сме част от обединена Европа и имаме самочувствието на равностойна и равноправна държава със собствен суверенитет, който никой не може и не трябва да нарушава. Мнението, на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия. Вярваме, че партия „Единна Русия“ не стои зад неговите думи и я призоваваме да се разграничи незабавно от тях.

ПГ на ГЕРБ категорично заявява, че България е една от най-старите европейски държави и единствената, която не е променила своето име от основаването си до днес. Успяхме да съхраним корените, ценностите и традициите си и да ги запазим за поколенията. Няма да позволим на никого да поставя под съмнение териториалната цялост на страната ни и да ни вменява комплекс за малоценност. Като член на ЕС изповядваме принципите на справедливостта и солидарността и осъждаме остро всеки опит за насаждане на омраза и разцепление. България не може и няма да бъде заложник на чужди интереси.

Публично заявеното твърдение на Пьотр Толстой: „Половината от крайбрежието вече купихме“ е откровено невярно и манипулативно и това е лесно проверимо. В тази  връзка призоваваме новоизбраният руски депутат да се въздържа от скандални геополитически изказвания, които накърняват историческите чувства на българските граждани и противопоставят русофили срещу русофоби. Свидетели бяхме на злополучното поругаване на европейското знаме на яз. „Копринка“. И питаме: БСП одобрява ли поредицата от събития, противопоставящи българите и разделящи ги на обичащи Русия и привърженици на политиката на Европа. Може ли да обвържем омерзителното изказване на руския депутат с пренебрежителното отношение, демонстрирано от лидерите на българската левица, към погазването на флаговете на Европейския съюз и НАТО? (Странно е, че кандидатът за президент Румен Радев отново мълчи. Не беше ли генералът, издигнат от БСП, много чувствителен по отношение на air policing-а и не го ли наричаше "Втори Ньой"?) Дали поне веднъж БСП-Лява България ще постави националния интерес на страната ни пред амбициите и обвързаностите си? Ще продължат ли Корнелия Нинова и нейните поддръжници да съскат срещу Европейския съюз и НАТО, насаждайки омраза сред българите, признателни  на Русия?.

Гражданите на всяка суверенна държава имат правото да решат дали да членуват в Европейския съюз или в НАТО. За България това е цивилизационен избор, прокаран с мнозинство. Той е валиден и до днес и на всяка заплаха срещу демократичния вот на българите трябва да бъде даден решителен отпор.
Българската държава поддържа балансирани и равнопоставени отношения с Руската федерация.

Българският народ е признателен и на руските, и на украинските, и на беларуските, и на финландските, и на румънските войни, които отдадоха своя живот за Освобождението ни от османско робство. Но това не предполага, териториална, икономическа или геополитическа  зависимост.  А популизмът е порочна политическа практика, особено в условията на безпрецедентна миграционна криза. Накрая ще си позволя да завърша с една мисъл на прочутия граф Толстой, родственик на настоящия руски депутат, която гласи „В изкуството най-важно е чувството за мярка“. Същото се отнася и за политиката. Смирете се, г-н Пьотр Толстой!“

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини