Борисов: Най-бедните сме, а даваме милиарди на Москва и Вашингтон

Предоставянето на държавна помощ за НЕК за погасяване на присъдените от Международния арбитраж задължения към руската „Атомстройекспорт“ за изработеното оборудване за прекратения проект АЕЦ „Белене“ ще стане по силата на специален закон.

Това стана ясно днес, когато в началото на заседанието на Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че с подкрепата на решението за одобряване на проект на Закон за предоставяне на държавна помощ за изплащане на задълженията на НЕК ще се реши един от основните наследени проблеми на дружеството. "Помощта ще се даде от държавния бюджет", обясни министърът. 

Сумата, която компанията е осъдена да заплати с лихвите към днешна дата е 628 957 596 евро. Ако това плащане не стане сега, до края на годината размерът на главница плюс лихва, ще достигне 646 230 132 евро. Ако НЕК не се издължи, ще има негативни последици не само за дружеството, а за цялата енергийна система на страната, каза Петкова.

Тя допълни, че страната ни има претенции по отношение на размера на лихвата, които са предявени пред международния арбитраж, защото е установена техническа грешка при изчисляването на лихвите, заради която според българската страна сумата е завишена. Арбитражът все още не се е произнесъл.

Ако дългът не бъде платен, основният риск е трупането на лихви, които са в размер 324 000 лева на ден. Освен това, има възможност "Атомстройекспорт" да поиска обявяваното на НЕК в несъстоятелност, което ще стане причина задълженията на БЕХ по двете облигации, изтеглени 2013 и 2016 г., да станат предсрочно изискуеми.

Друг риск е свързан с това "Атомстройекспорт" да предяви претенция и към българската държава, ако НЕК не се издължи, каза министърът.

Тя напомни, че от "Атомстройекспорт" вече са изразили категоричното си мнение, че трябва да се направи плащане, макар и частично, което ще ни позволи впоследствие да се водят разговори за постигане на определени споразумения.

Преди началото на днешното заседание премиерът Бойко Борисов съобщи, че стотиците милиони, които трябва България да плати на руската страна, са само част от разходите, които правителството е принудено да плати заради чужди ангажименти.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че парите се отпускат възмездно и ще се очаква от НЕК да постигне възвръщаемост на активите.

Народното събрание обаче трябва да потвърди ангажимента.

„Други правителства са сключвали договори без да имат пари. За да управляваме процеса трябва тези реактори да станат фактически наши. Ако проектът наистина е толкова хубав и жив, както твърдят отляво, трябва да намерим инвеститори”, коментира Бойко Борисов. 

Той засегна и темата за т.нар „американски Марици”, отношенията с които също струваха скъпо на държавата:

„Платихме милиард и 200 милиона за американските централи. Абсолютно корупционна сделка (…) Милиард и 300 ще заминат към руските компании. Най-бедните сме събрали два милиарда и 500 да заминат към Москва и Вашингтон”.

По думите му това се прави, за да не бъдат запорирани сметките на НЕК, „а НЕК е собственик на язовирите”. „Какво щеше да стане ако не беше паднало правителството на Орешарски и беше останал Стойнев, ако сега трябваше да платим и реактор на „Уестингхаус”, запита той. 

Борисов изреди и други разходи, сред които – за влаковете „Сименс”. 

По темата с изказването на руския депутат Пьотр Толстой, че Русия може да “купи” България, министър-председателят се обърна към историята: „От 1300 години сме удържали никой да не ни купи!”.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    14:03, 20 сеп 2016
    Кажи приказки си у дома, командир.

    Къде е българското злато?

    Дънди Прешъс Металс ( Челопеч )
    Горубсо Кърджали ( Спахиево )

    и така нататък и така нататък и така нататък..............
Последни новини