Афганистански полицаи избити по погрешка при US бомбардировка

При въздушен удар, извършен от САЩ, са били избити най-малко осем афганистански полицаи. Това е станало край столицата на провинция Орузган, съобщиха представители на афганистанските власти, цитирани от „Ройтерс”, докато афганистанските сили за сигурност, подкрепяни от американски въздушни удари, водят сражения с талибаните в провинцията.

При първия въздушен удар късно в неделя е бил убит един полицай, докатопоследващ удар по първите притекли се на мястото избил най-малко още седем полицаи, уточни началникът на полицейско звено в Орузган.

Заместник-началникът на местната полиция посочи, че шестима служители са били убити, но също така съобщи, че полицаите са били убити от въздушен удар на чуждестранна държава.

Военното командване на САЩ в Кабул потвърди, че техни бойни самолети са извършили въздушен удар в района, но заявиха, че са били насочени към „въоръжени лица, представляващи заплаха, стреляйки” по афганистанските сили за сигурност.

„Ние не разполагаме с допълнителна информация за това, кои може да са тези лица или защо атакуват афганистанските отбранителни и полицейски сили”, посочи говорителят на американските сили, бригаден генерал Чарлс Кливланд.

Американската коалиция и афганистанските сили имат право на самозащита и в този случай те реагираха на непосредствена заплаха”, допълниха от американското военно командване в Кабул.

Афганистанските власти уточниха, че разследват нападението, като били в контакт с оглавяваната от САЩ коалиция.

Афганистанските сили за сигурност, подкрепяни от американски въздушни удари и международни военни съветници, се сражават с талибаните, които се бунтуват от 15 години срещу подкрепяното от Запада правителство в Кабул.

Талибаните за кратко влязоха в столицата на Орузган, Тарин Кот, в началото на септември, според властите на провинцията, преди да бъдат изтласкани обратно от силите за сигурност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини