Агресия в цифри: 310 нападения над лекари за 2 г. и половина

310 лекари са били нападнати у нас от началото на 2014 година досега. Петдесет от тях са пострадали през 2015 година. Част от медиците са били заплашвани вербално, над други е упражнено физическо насилие, а на трети е счупен инвентарът. Данните са от Центъра за спешна медицинска помощ, пише "Монитор".

Според наблюденията на спешните медици случаите са намалели, след като прокуратурата е започнала много по-бързо от преди да повдига обвинения срещу агресивните лица. От началото на 2016 година до 15 юли нападнатите лекари са 28. От тях на 4-има са нанесени материални щети, на 15 са отправени словесни заплахи, а на 9 са налитали на бой. Същевременно са повдигнати 15 досъдебни производства, има една осъдителна присъда.

Не само парични глоби, а много по-строги наказания, дори затвор, трябва да има за тези, които си позволят да се нахвърлят на медик, категоричен беше председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и допълни, че не е изключени съсловната организация да инициира завишаване на санкциите и наказанията за биячите на лекари, като ще потърси депутат, който да внесе исканията за промените в Народното събрание.

Лекарите в спешните приемни кабинети в "Пирогов" ще бъдат оборудвани с индивидуални паник-бутони, чрез които при агресия на пациент да викат веднага дежурния полицейски пост в болницата, съобщи вчера директорът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов след среща с главния секретар на МВР Георги Костов и директора на СДВР Младен Младенов.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Д-
    Д-р Хаос
    1 -1
    10:34, 14 сеп 2016
    В 300-та от случаите на нападение към корумпираните и некадърни докторчета пациента е имал пълно основание да ги пребие другите 10 са под съмнение.МНОГО БОЙ ЩЕ ЯДЕТЕ ЕЙ МИХЛЮЗИ ДАКАТО НЕ СЕ ОПРАВИТЕ.Има отлични специалисти които не трябва да ги слагаме под този знаменател но те се броят на пръсти така че за другите БОЙ В ГЪРБА ДА КУЦАТ С ЛЕВИЯ КРАК.
Последни новини