Молебен за здраве, берекет и благоденствие в Каблешково

Изображение 1 от 3

    Седмица преди началото на свещения празник Курбан Байрям вярващи се събраха и тази година край чернооченското село Каблешково на мюсюлмански молебен за здраве, берекет и благоденствие.

    Проповедниците водени от имамина на село Черноочене Шабан Мюслюм прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

    По традиция тук се организира последния ритуал от поредицата пролетно-летни молебени на територията на община Черноочене.

    Програмата с пеене на песнопения /иляхи/ на деца участвали в летните курсове по изучаване на Коран събраха бурните аплодисменти на присъстващите. Те приветстваха родителите, че са предпочели да обучават децата си на основните постулати на мюсюлманската религия, като уважение към другите, толерантност и помагане на нуждаещите се.

    Събитието бе уважено и от Кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите. Айдън Осман зарадва с подаръци и децата участвали с песнопения в молебена.

    Организатор на проявата е местното джамийското настоятелство със съдействието на кметствата Каблешково, Железник, Божурци и Нови пазар.

    Членовете на настоятелството показаха признателността си към местните кметове Гюнер Мехмед, Себахтин Мустафа, Халибрям Халил и Вилдане Сали, за оказаната помощ при подготовката на молитвата. 

    След молитвата на присъстващите се раздаде пилаф, подготвен от опитните ръце на местния майстор бай Халил с месо и ориз. Но по-важното е, че сплотява хората. Въпреки това, от ден на майсторите намаляват, казва бай Халил.

    Исмет ИСМАИЛ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини