Прокуратурата в Кърджали проверява приюта за кучета след сигнали за жестоко отношение

Прокуратурата в Кърджали е започнала проверка на приюта за безстопанствени кучета в града след сигнали за жестоко отношение към животните там. Повод за проверката стана своеобразен протест в интернет, който в последните три дни е подкрепен от близо 10 хил. души. Организаторът - фондацията за защита на животните "Четири лапи", настоява приютът да бъде затворен, а служителите му да бъдат разследвани за престъпления спрямо животните.

"Настанените кучета не се лекуват, смъртността е висока, а кастрациите се извършват по ужасяващ начин", казват от организацията и показват снимки от приюта, публикувани преди пет дни в блог, които разкриват условията там. Онлайн протестът настоява още за отнемане на лекарските права на ветеринаря, който извършва кастрациите в приюта, както и за извършване на редовни проверки на всички приюти, за които има сигнали за нарушения.

От "Четири лапи" заявяват, че досега институциите са бездействали по случая в Кърджали "въпреки категоричните данни за нарушения и дори престъпления". Явор Гечев от фондацията посочва, че проверка през 2013 г. е установила, че смъртността в приюта е 50%, а амбулаторията му не отговаря на изисквания за операции и липсват медикаменти. Директорът на организацията за България д-р Марина Иванова разказва, че два пъти е присъствала на проверки от инспектори на Областната дирекция за безопасност на храните, които са установили едни и същи груби нарушения, но са завършили само с предписания. "Ветеринарният лекар извърши кастрация пред нас и мога отговорно да заявя, че след това, което видях, би трябвало да му бъдат отнети лекарските права", заявява тя.

Районната прокуратура в Кърджали вече е започнала проверка в приюта, каза пред "Дневник" районният прокурор Гергана Колева. От думите ѝ се разбра, че проверката е започнала преди седмица след сигнал по телефона от местен активист. Вече са снети обяснения от доброволците, които се грижат за животните, и предстоят разговори с директора на приюта и служителите му, добави Колева. Ще бъде проверена и документацията на приюта, тъй като има сигнали за нередности и там.

Проверката се очаква да приключи в двумесечен срок, като по закон той може да бъде удължен с още месец. Районният прокурор на Кърджали добави, че държавното обвинение е започвало проверка в приюта и преди година след разпространени в социалните мрежи снимки на куче в безпомощно състояние. Проверката обаче е завършила в задънена улица, тъй като животното е било снимано извън приюта, а разследващите не са го открили, отивайки на мястото.

От "Четири лапи" казват, че при проверката на случая преди година Областната дирекция по безопасност на храните не е установила никакви нарушения, а авторите на кадрите са се оплакали, че институциите им оказват натиск, вместо да разследват. Редакцията се свърза и с Българската агенция за безопасност от храните и очаква отговорите ѝ.

Междувременно от "Четири лапи" заявяват, че ще продължат с онлайн протеста, докато не бъдат изпълнени всичките им искания. При него с подписа си в специално създаден сайт всеки изпраща имейл до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.

Районният прокурор на Кърджали пък призова хората да спрат да изпращат сигнали по електронната поща(участвайки в протеста), защото така на практика са я засипали с хиляди съобщения. "Случва се като лавина. Те се включват като податели на сигнали. На повечето хора ние нямаме дори имената. Имаме само електронна поща", каза Колева и добави: "Най-необичайното за тези хора е, че ние ще ги търсим, за да ни дадат обяснения по случая."

При затваряне на приюта има доброволци, които са готови да изведат кучетата от него и да ги настанят по приемни домове или те да бъдат изпратени в други приюти, коментира Явор Гечев.

Жестокото отношение към животните е престъпление според българското законодателство. През 2011 г. в Наказателния кодекс бяха включени текстове, които инкриминират престъпленията спрямо животни. По-рано тази година бе издадена и първата ефективна присъда за насилие над животно.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини