Секретен доклад взриви Германия - страната се готви за война, връща задължителната казарма

Германското правителство обмисля връщането на задължителната военна служба заради възможните заплахи за сигурността на страната, съобщи ВВС, позовавайки се на секретен документ, циркулиращ от два дни в германските медии.

Предложението се съдържа в стратегически доклад, подготвен от вътрешното министерство.

Усилията се насочват в две главни посоки: подготовка на страната за евентуално разполагане на сили на НАТО и укрепване на гражданската защита. „Нападение на германска територия, което би изисквало конвенционална отбрана, е малко вероятно”, се отбелязва в доклада, като се допълва, че мерките за укрепване на гражданската защита са необходими, защото не можела да се изключи заплаха за сигурността в бъдеще, като страната трябвало да е достатъчно добре подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха.

Задължителната казарма в Германия беше отменена преди 5 години с аргумента, че вече няма геополитическа необходимост от нея. Германия обаче преосмисля стратегията си за сигурност след двете терористични атаки наскоро, както и масовото убийство в Мюнхен, но също и заради засилването на напрежението между НАТО и Русия след анексирането на Крим и последвалата руска намеса в конфликта в Източна Украйна.

Затова в документа на германското вътрешно министерство се подчертава приоритетът армията да бъде подкрепяна от цивилното население. Според плана „населението трябва да бъде насърчено да се запаси с храна за 10 дни и с вода за 5 дни при дневна дажба от 2 литра на човек”.

Опозиционните партии разкритикуваха плана за гражданска защита, защото той нагнетявал страх сред населението и щял да предизвика паническо презапасяване.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хасковския моряк
    0 0
    13:22, 24 авг 2016
    Тия меркелчета още ги е страх от Русия въпреки че руснаците винаги са ги пердашили
Последни новини