Ардинчанин отгледа бостан на 1000 метра надморска височина

Изображение 1 от 2

    52-годишният Айдън Тефиков от Ардино отгледа дини и пъпеши в родното си село Гърбище. Градината му се намира в местността „Буйновци” (Делиолар) на 1000 метра надморска височина под полите на връх „Алада”. Засадил ги в края на април и за три месеца дините и пъпешите узрели.

    „Още от детска възраст обичам да се занимавам със земеделие. В градината си имам както зеленчукови, така и плодови култури. За първи път тази година реших да отгледам и бостан. В края на април взех разсад от пазара в Ардино и ги разсадих. Всеки ден полагах особени грижи за техния растеж. Постоянно поливах, използвах само оборски тор. За получаването на добра реколта бе необходима и растителна защита. Положих доста усилия срещу плевелите и болестите в бостана. След тримесечни грижи резултатът се оказа много добър – 6-8 килограмови дини с чудесни вкусови качества”, сподели Айдън Тефиков. Той уточни, че всеки ден след работното си време е пътувал 10 - километровото разстояние от Ардино до Гърбище, за да се грижи за градината си.

    „С желание и любов може да се получат много добри резултати при отглеждането на всякакъв вид култури”, е съветът на бостанджията към всички, които не се осмеляват да се захванат с тази дейност. Той изказва искрените си благодарности към ръководството на общината в лицето на кмета Ресми Мурад за доброто поддържане на общинските пътища.

    Айдън Тефиков е роден през 1964 година в Гърбище. Завършил е техникума по машиностроене в Момчилград. Лицензиран лесовъд е. В момента е специалист в Ловно-рибарското сдружение „Белите брези” в Ардино. Женен е и има двама сина.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини