Русия прекрати използването на иранската военновъздушна база

Русия е спряла да използва иранската военновъздушна база за удари в Сирия. Това обяви Техеран седмица, след като Москва обяви, че нейни бомбардировачи са излетели от база в Иран, за да удрят цели в Сирия.

„Русия няма база в Иран и не се е установила тук. Те извършиха тази операция и тя приключи засега”, обяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, цитиран от „Ройтерс”.

Припомняме, че руски бомбардировачи Су-34 и стратегически бомбардировачи Ту-22М3 използваха военновъздушната база Ноже, близо до град Хамадан в Северозападен Иран, за да извършат въздушни удари миналата седмица. Това действие подчерта засилващите се близки връзки на Москва с Техеран.

Разполагането на руските самолети бе първия път, в който чужда сила използва иранска база от Втората Световна война насам. То предизвика критики от страна на някои ирански парламентаристи, които заявиха, че се нарушава конституцията на Ислямската република.

Военният министър на Иран Хосеин Дехган отхвърли критиките, но също смъмри Москва за популяризирането на този ход, описвайки го като фукане и предаване на доверието.

„Ние не сме давали никоя военна база на руснаците и те не са тук, за да останат”, заяви Дехган.

Той допълни, че няма писмено споразумение между двете страни и оперативното сътрудничество е временно и ограничено до зареждане с гориво.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини