Тенесистите на Ардино доминират в турнира в памет на Дургут Адемов - Джофи

Тринадесетият Международен турнир по тенис на маса за момичета и момчета до 15 години в памет на незабравимия състезател и треньор Дургут Адемов – Джофи събра в Ардино над 50 участници от утвърдени тенис-школи от България и Турция.

Официални гости на събитието бяха кметът на побратимената община Нилюфер, Бурса – Мустафа Бозбей, заместникът му Ялчън Ъшъкйълдъз, общинският съветник Наджи Кале, почетният гражданин на Ардино и основоположник на тениса в Ардино Решат Айдън, представителят на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ) Михаил Фролошки.

Тук бяха още много съотборници и съратници на Джофи - майсторът на спорта и носител на много титли от престижни състезания Джеват Хасанов – Джоси, Арслан Коч, Наджи Коч, Рейхан Сезер, Севдие Мусова, Йълмаз Чобаноглу, Илхан Севинч. 

На турнира присъстваха още синът на Джофи –Ердем Адемов, снаха му Сафие Адемова и внуците му Демет и Дениз. Тук бе и момчилградчанинът Хасан Ходжаоглу, заслужил майстор на спорта.

Състезания се проведоха в зала „Юнак” на 19,20 и 21 август.

Отборната купа и златните медали при момичетата спечели съставът на Две могили (Русе), следван от Голяма община Истанбул, домакините от Ардино и Горна Оряховица.

Шампионската титла при момчетата заслужи първият отбор на Ардино, на второ място остана вторият тим на домакините, а трети и четвърти са “Бешикташ” (Истанбул) и „Астра’ (Димитровград).

В индивидуалната надпревара при момчетата 15-годишният Митко Кисьов от Ардино демонстрира майсторска техника във всички срещи и заслужено спечели първото място. Във финалната среща той разгроми с 3:0 (11:9, 11:8, 11:6) 12-годишният Батухан Гюрсес от отбора на Голяма община Истанбул. На трето място останаха Илия Воденичаров и Георги Тачев, и двамата от Панагюрище.

„За първи път печеля Международния турнира в Ардино. Горд съм, че победих противника си и златото остана тук в Ардино. Всеки ден тренирах много усърдно, за да дам максимума във всеки двубой” заяви след финалната среща Митко Кисьов.  Той е бронзов медалист от финалите на тазгодишното Държавно индивидуално първенство за кадети до 15 години.

При момичетата първенец е 13-годишната Гамзе Чотра от отбора на Голяма община Истанбул. Във финалния двубоя турската състезателка надигра съотборничката си Алсу Дюнмез с 3:0 (11:5, 11:4, , 11:7). Трети са Жале Чан от Голяма община Истанбул и Мирослава Андронова от тима на Две могили (Русе).

„За втори път участвам в състезанието. Преди две години отпаднах още в групите, но сега съм първенец. Чувството е неописуемо. Тази година се подготвих много добре под ръководството на личния ми треньор Мерве Менге от Китай и мениджъра на клуба Сабахаттин Сабриоглу.”, заяви след финалната среща Гамзе. Тя се нареди сред най-добрите осем състезатели на силния Международен турнир по тенис на маса в Албена.

Купите и медалите на призьорите връчиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, почетният гражданин на Ардино Решат Айдън, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

„Благодаря на всички участници в турнира за заразителния ентусиазъм и настроение, които показахте. Три дни бяхме свидетели на едно състезание с високо спортно майсторство”, заяви Ресми Мурад при закриването на турнира. Той поздрави Организационния комитет на състезанието за перфектната организация и провеждане на турнира. Покани всички присъстващи отбори да участват и в следващото издание на международния турнир през 2018 година.

„Стана добър турнир от гледна точка на спортно-техническата подготовка и игра на младите тенисисти. Чест прави на община Ардино и СКТМ „Юнак”, че поддържат традициите и уважението към Джофи, както и към всички бивши и настоящи състезатели, треньори и деятели от Ардино. Това ме кара да мисля, че перспективите за развитието на тениса на маса в Ардино са отлични”, заяви след закриването главният съдия на турнира майсторът на спорта Димитър Караиванов, републиканска категория, председател на комисията „Ветерани” към БФТМ и на Български мастър федерация (БМФ).

Наставникът на „Астра” Димитровград Иван Дойчев сподели, че надпреварата е била много оспорвана с преобладаващо надмощие на децата от Ардино. „Честито и пожелание за още по-големи успехи в нашия любим спорт. Браво момчета. Евалла. Господин Бахри Юмер (треньорът на „Юнак”) аз ще се уча от вас”, заяви треньорът на „Астра”.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини