Швеция е страната с най-много изнасилвания в света, предупреди билборд на летището в Истанбул

"Внимание! Знаете ли, че Швеция има най-високия процент изнасилвания на света?". Това гласи надписът на билборд, поставен тази седмица на истанбулското летище "Ататюрк", писа агенция "Ройтерс".

До посланието бе изобразена и първата страница на проправителствения вестник "Гюнеш", чието заглавие гласи "Швеция, страната на изнасилванията". Според държавната информационна агенция частна компания е платила за билборда.

Това явно е поредната серия от дипломатическия скандал между Стокхолм и Анкара, който се разигра в последните дни. Той започна с решение на турския Конституционен съд, който отмени разпоредба, която постановява, че всички действия със сексуален характер с деца под 15 години са "сексуално насилие" и се наказват от закона.

Сега законът не предвижда носене на правни последици при "съгласие" на жертвата в случаите, когато тя е на възраст между 12 и 15 години и осъзнава значението на сексуалния акт.

Решението доведе до остри критики в страната и чужбина. След като привика австрийския шарже д'афер в събота заради "цинично" заглавие за страната по повод решението на съда, по-късно Турция направи същото с посланика на Швеция в в Анкара заради изказване на шведския министър на външните работи Маргот Валстрьом.

"Решението, съгласно което в Турция се разрешават сексуални отношения с деца под 15-годишна възраст, трябва да бъде отменено. Децата имат нужда от повече защита", написа тя в "Туитър".

Външният министър в Анкара Мевлют Чавушоглу нарече изказването ѝ "основано на фалшиви слухове", които са резултат на "расизма и антиислямските настроения в Европа".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини