Ердоган пуска на свобода 93 000 пандизчии

В Турция ще бъдат освободени общо 93 000 затворници, а не 38 000, както беше съобщено първоначално. Целта на преждевременното им освобождаване е да се освободи място за задържани във връзка с опита за преврат. 

Според "Джумхуриет" преди това в затворите в страната е имало свободни само 565 места.

За затварянето на обвинените за участие в метежа на 15 юли обаче са необходими общо 93 000 места, съобщават турски медии. 

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг обясни, че преждевременно освободените затворници отиват на пробация, а амнистията не е в дневния ред на турското правителство. 

Той уточни, че ще бъдат освободени само тези затворници, осъдени за престъпления до 1 юли 2016 г., като на първия етап ще бъдат освободени 38 000 души. 

По думите му излежавалите присъди за тежки престъпления - сексуално насилие, предумишлено убийство, изтезания, ще бъдат преместени в затвори от открит тип. 

За всеки от освободените затворници ще бъде извършен анализ на риска и след това ще бъдат насочвани към образователни и социални програми. Рисковите ще бъдат следени с електронни гривни.  

Турските медии обаче коментират, че след въведените промени от затвора ще може да излезе и "кръстникът" на мафията Алаатин Чакъджъ.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини