Бракониери отстреляха защитена птица

Рядка птица е сериозно пострадала след бракониерски истрел, съобщиха от Спасителният център на природозащитническата организация „Зелени Балкани“. Преди дни в центъра е докаран тръстиков блатар, жертва на бракониери от района на Карлово

Птицата е била намерена, в безпомощно състояние, край път в покрайнините на града. Прегледът и рентгенографиите доказват, че възрастния екземпляр от редкия вид ата е паднал от бракониерски огън.

На снимката ясно личат не само фрактурите на крилото, но и две от сачмите, причинили страданието на блатарката, поясняват експертите.
Тръстиковият блатар, както и всички хищни птици в България, са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не могат да са предмет на лов, напомнят природозащитниците.

“Вероятно тази женска отглежда някъде малки, които без нея са обречени на смърт. Значи с това си действие закононарушителят обрича не една, а поне 4 птици. Птици, чиято храна е мишки и мишевидни гризачи, с което можем смело да заявим, че са само и единствено в полза на хората.
Няма как да пренебрегнем факта, че първата простреляна птица за сезона постъпи в Спасителния център в първия ден от откриването на ловния сезон у нас. Това категорично означава, че тя е простреляна от някой излязъл да „отпразнува“ подобаващо това изключително вълнуващо събитие…… Това съвсем не е не е първата защитена птица от района на Карлово, която приемаме простреляна в Центъра. А колко още не са имали шанс да попаднат на добри хора, които да ги спасят, дори не ни се и мисли ….. , защото за жалост това се случва и на други места в нашата мила татковина!
Не казваме, че ВСИЧКИ ловци са бракониери, но смело заявяваме, че птицата е простреляна именно то ловец. Изводите оставяме на вас. Ние ще подадем сигнал по надлежния ред….поредния сигнал!”, пишат още природозащитниците от Спасителния център на „ Зелени Балкани“ на официалния си сайт.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини