Янко Мандаджиев, треньор по кану-каяк: Гребната база на яз. „Кърджали“ е на нивото на най-добрите в Европа

За своята 42-годишна история Клубът по кану-каяк „Арда- Кърджали” има в колекцията си над 100 медала и купи, може да се похвали и с двама олимпийци-Димитър Иванов и Мариян Димитров, взели участие на най-големите спортни форуми в Атланта и Сидни.
Националната гребната база на яз. Кърджали е собственост на Министерството на спорта, но е отдадена за ползване на Българската федерация по кану-каяк. Обновена е изцяло със средства по програмата „Красива България” и Министерството на спорта В нея подготвителни лагери провеждат не само националният отбор на България, но и представителните отбори на Румъния, Унгария, Молдова и други.
Янко Мандаджиев повече от 40 години се занимава с гребни спортове в Кърджали. Той е многократен републикански шампион и участник в балкански, европейски и световни първенства . През 1981 г. кърджалийският клуб записва своето първо участие на Световно първенство в Англия- Нотингам .Там Янко Мандаджиев се нарежда на 21-ва позиция при мъжете. На следващата 1982г. Мандаджиев вече стига до полуфинал на Световното първенство – мъже в Белград.Но най -голямата победа идва в Загреб, където той става балканкски шампион за 1982 г. Днес Мандаджиев е треньор в Клуба по кану-каяк „Арда – Кърджали“ и подготвя младите надежди на Кърджали.

Г-н Мандаджиев, кану-каякът има добри традиции в Кърджали, има ли днес интерес сред децата?
Да, което ни радва. Интересът е голям сред подрасващите в Кърджали. И тази година клубът ни спечели проект „Спорт за децата в свободното време” на Министерството на младежта и спорта. От началото на април в продължение на 6 месеца близо 50 деца на възраст от 12- 18  година преминават начално обучение. Подготовката я водим двамата с Георги Пройков, един от най–изявените състезатели на клуба.

Кои са най–сериозните трудности?
Срещаме трудности при транспортираме на децата до гребната база на яз. Кърджали в Енчец. Имаше години, когато с личния си бус превозвах момчетата от града до базата на тренировки. Затова сме много благодарни на община Кърджали за съдействието. Този проект, финансиран от Министерството на младежта и спорта, дава възможност да провеждаме нашето своеобразно Училище за каякари. Трудности има и при осигуряване на средства за нови лодки. Излизат нови модели лодки и гребла. Сериозен е проблемът и с поддържане на лодките. Федерацията помага, но този спорт е скъп.

Какво включват заниманията в т. нар.”Училище за каякари”?
Заниманията се провеждат на Националната гребна база на язовир “Кърджали” край Енчец. Целта е да се осмисли свободното време на децата, а и да обикнат водните спортове, пък и базата да се използва пълноценно. Много от децата изобщо не са чували, че в Кърджали има клуб по кану-каяк. Надявам се някои от тях сериозно да продължат да се занимават с този спорт, да станат членове на клуба и наши бъдещи изявени състезатели.
Първоначално тийнеджърите минават теоретична подготовка и след десетина дни са на вода. Начинаещите гребат заедно със състезателите от Детско-юношеския отбор на клуба. Всички са екипирани със спасителни жилетки. Учат как да седят в лодката и да държат правилно греблата. Интересно им е, не закъсняват, идват с желание. Програмата включва запознаване с основите на кану-каяка. Това е само един курс на обучение, но тези, които проявяват интерес, продължават и започваме да ги пускаме на детски състезания.

Младата смяна на клуба участва в състезания. Кое беше последното?
В края на юли спечелихме два сребърни и един бронзов медал на държавния индивидуален шампион за момчета до 14 години. Първенството беше на Гребния канал в Пловдив. Нашият клуб „Арда” – Кърджали” участва с 14 състезатели. При юноши старша възраст, наша двойка се представи също много добре, тя се класира на шеста позиция на 1000 метра. През септември е шампионатът при мъжете, който също ще бъде в Пловдив .

Започва Олимпиадата в Рио, дано българските каякари се представят добре. Кърджали също е изпращал свои състезатели. Кога беше това?
През 1996 г. Димитър Иванов е включен в резерва на националите за Олимпийските игри в Атланта, САЩ.  2000 г. обаче е сред най-силните за гребците от Кърджали. На Олимпийските игри в Сидни, Австралия кърджалийската лодка Димитър Иванов –Мариан Димитров стига до полуфинал на 500 м и 1000 м. Това е може би най-големият връх в развитието на кану-каяка в Кърджали.

Вече сте треньор. А от кога сте в клуба ?
В клуба съм от самото му основаване. В началото тренирах в секция „Морски спортен многобой”, но след идването на Христо Чифтеев „не слизам от кануто” и така повече четири десетилетия. И аз не знам как минаха повече от 40 години. С този спорт ме свързва водата, язовира и природата. Бях дете като започнах, сега по моите стъпки върви и синът ми Деян.

Бихте ли припомнили първите години на клуба, кой е неговият основател ?
Началото на клуба по кану- каяк „Арда” е през далечната 1974 г., когато в Кърджали идва треньорът Христо Чифтеев. Той вече има зад гърба си над 10-годишна състезателна и треньорска дейност в ЦСКА и клуб „Асеновец”- Асеновград.
Хората бяха много ентусиазирани. Кърджали имаше и дадености, бяха изградени вече двата язовира. Тренирахме усилено и първите успехи не закъсняха. Тръгнахме по състезания. Сред първите, които поехме греблата бяха още Манол Манолов, Янислав Янев, Румен Мандаджиев, Павел Ганев, Стефан Топузаков, Петър Фурнаджиев. Почнахме да участваме и в състезания и скоро клубът се наложи в страната, въпреки че нямахме традициите на клубовете от Пловдив, Русе, Варна, София и др .

Казват, че Националната гребната база на яз. „Кърджали“ е на нивото на най- добрите не само в страната. Какви състезатели е посрещала?
Националната гребната база на яз. „Кърджали“ е на нивото на най- добрите в Европа, тя се поддържа от БФКК. Отговаря на всички световни стандарти в този спорт. Базата предлага затворен цикъл –места за трениране, за отдих и възстановителен център. Има хотелска част с 60 легла, силова зала. Често тя се ползва за подготовка на известни състезатели. През юни 2008 г. кануистите Деян Георгиев и Аднан Алиев тренират за участие на Олимпиадата в Пекин , Китай. През 2010 гостува и националният младежки отбор на Унгария. Всички състезатели са възхитени от условията. Тук е била и Наташа Анич, състезателка с няколко световни шампионски титли.

Има ли интерес към новите гребни спортове?
Приобщаването на четирите нови гребни спорта – рафтинг, водното поло, драгон боутът и водният слалом привличат нови фенове и състезатели, защото при тях има повече зрелищност, атракция, адреналин.
Рафтингът, спускането и слалома вече официално са към БФКК. През 2009 г. клубът в Кърджали печели 6 място на Световното в Баня Лука. В него участваха Георги Пройков, Димитър Иванов, Енчо Чалъков.
За рафтинга трябва бърза и буйна вода, при нас в региона само на Малка Арда може да се тренира.

Започва Олимпиадата в Рио. Ще следите изявите на каякарите ?
Разбира се. Да си пожелаем много радост и медали, а на следващи големи състезания отново да участват и състезатели от Клуба по кану- каяк ”Арда”- Кърджали”.

Ирина Ангелова

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини