Изпит на реформаторските кандидат-президенти идната седмица

В началото на следващата седмица лидерите на партиите от Реформаторския блок ще организират своеобразен кандидат-президентски изпит на всички номинирани за поста, разказаха пред Mediapool от Изпълнителния съвет на дясната коалиция.

Препитването на всеки кандидат за номинация ще бъде в рамките на половин час и той ще трябва да убеди партийните лидери в достойнствата си. Очаква се към всички кандидати да има поредица унифицирани въпроси, на които те ще трябва да отговарят, а в последствие да представят и своя собствена програма.

Резултатът от "изпита", който не е ясно как бъде систематизиран, в последствие ще бъде обсъден от лидерите и заедно с допитването до партийните структури на отделните формации, което тече в момента, би трябвало да доведе до излъчването на финална номинация.

Пред Mediapool обаче представители на РБ обясниха, че самата процедура, утвърдена от Изпълнителния съвет, е доста спорна, тъй като няма как изпитът да бъде във вариант "тест", който да отчете обективно представянето на кандидатите.

Досега представителите на РБ са лансирали седем кандидатури за президент. Сред тях са бившият председател на Народното събрание и член на Националния съвет на НДСВ Огнян Герджиков, предложен от бившия си съпартиец Борислав Великов, който номинира и бившия шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров. Други претенденти са Корман Исмаилов, издигнат от партията си НПСД, както и ген. Съби Събев - от БЗНС, и скулпторът Велислав Минеков - от интелектуалци, подкрепен от ДБГ. Предложенията на Гражданския съвет на Реформаторите са бившият министър на икономиката и енергетиката от първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков и депутатът Гроздан Караджов.

Междувременно стана ясно, че на заседанието на дясната коалиция тази седмица повечето формации в блока не са приветствали идеята на лидера на БЗНС и военен министър Николай Ненчев за обща кандидатура с ГЕРБ. Преди заседание на Изпълнителния съвет той обяви, че "все още има време за обща президентска номинация" заедно с партията на Борисов.

"Ние сме за единна кандидатура съвместно с ГЕРБ и други дяснодемократични формации", каза тогава Ненчев и допълни: "Мисля, че колегите узряват за подобно нещо". Присъствали на заседанието обаче обясниха, че нито ДСБ, нито СДС или ДБГ са прегърнали идеята на Ненчев. "Ако има някой, който зрее – това на този етап е само Ненчев", казаха от РБ.

Очаква се номинацията на РБ да бъде ясна в края на идната седмица.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини