Египетският тим по плажен волейбол - с дълги ръкави и покрита коса 

Когато Доа Елгобаши дебютира на игрището за плажен волейбол в Копакабана в неделя, тя не бе запомнена само с факта, че е част от първия отбор, представляващ Египет на олимпийско ниво в тази дисциплина. 

Заедно с Нада Меавад 20-годишната Елгобаши не успя да се пребори с противничките от Германия и загуби с 2:0 гейма, но постави пред феновете интересен въпрос, след като се появи на пясъка не само с дълъг панталон и блуза с дълъг ръкав, но и за разлика от съотборничката си и с покрита от традиционна кърпа коса.

След загубата младата египтянка не пропусна възможността да коментира необичайното за спорта облекло. 

"Нося хиджаб от 10 години. Не ми пречи да правя нещата, които обичам и плажният волейбол е едно от тях", каза Елгобаши. 

Представителките на северноафриканската страна се възползваха от сравнително нова промяна в правилника на международната федерация по волейбол. До 2012 г. състезателките бяха задължени да носят всеизвестните бикини или цял бански костюм, но в годината на предишните игри в Лондон бе решено, че спортът трябва да привлича и хора от други култури, за които оскъдното облекло е неприемливо. 

Погледнато поне по един начин тази промяна се оказва ефективна и изпълнява целта на федерацията - да накара повече хора да играят волейбол. Докато в квалификационния процес за Олимпиадата в Лондон участват 143 държави, то за Рио в тях се включват 169 страни.  

Така, макар и неуспешно от самото начало, Египет за пръв път се класира за участие в плажния волейбол на олимпийски игри. Колкото до Елгобаши, тя остава позитивно настроена. 

"Горда съм, че вдигам египетския флаг в празненство с толкова много държави", заявява спортистката. 
 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини