Русия и България създават работни групи за размразяването на Южен поток и Белене

Русия и България са се договорили за съдаването на работни групи, които да обсъдят възобновяването на енергийните проекти на двете страни, включително газопровода "Южен поток". Това е заявил българският премиер Бойко Борисов, предаде в понеделник, 8 август, РИА Новости като се позовава на Bloomberg.

Цитирани се и думите на Борисов, според които ще се обсъжда замразеното през 2009 год. строителство на АЕЦ Белене.

На 5 август президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонни преговори с Борисов по повод реализацията на съвместните проекти, включително в сферата на енергетиката.

В края на юни от "Газпром" заявиха, че са готови в кратки срокове да разконсервират "Южен поток" при промяна в политическата ситуация. Зам. председателят Андрей Круглов отбеляза, че от руска страна мощностите по този проект са създадени и към момента частично се изпозват за газоснабдяване на юга на Русия.

Строителството на газопровода "Южен поток" с обща мощност 63 милиарда куб.метра годишно, който трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария, бе преустановено от Русия през декември 2014 год. на фона на противодействие от страна на редица европейски страни. Причина, сочена от руските медии е в частност и неопределената позиция на София по този пороект. Вместо този газопровод Русия реши да полага "Турски поток" през територията на Турция. Но строежът бе спрян в края на 2015 год. заради рязкото охлаждане на отношенията между Москва и Анкара след инцидента със сваления бомбардировач.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини