Каналджия, предложил подкуп на митничар, е осъден на 2 години затвор

Каналджия, който е превозвал 41 мигранти в хладилен фургон, е осъден на 2 г. затвор и глоба от 5 хил. лв. Той е бил подсъдим по две обвинения – за трафик на хора и за предлагане на подкуп в размер на 2 625 лв. на длъжностни лица.

За това съобщи пресцентърът на агенция "Митници" в Русе, тъй като окръжният прокурор в града Георги Георгиев е изпратил благодарствено писмо до началника на митницата – Венцислав Халаджов, заради отказания подкуп от негов служител.

Окончателната присъда на Кемал Туран, превозващ мигранти, постановена от Върховния касационен съд (ВКС) вече е влязла в сила и приведена в изпълнение. Осъденият е отказал да се признае за виновен и да съдейства на разследването, поради което делото е продължило повече от година на три инстанции, обясняват от агенцията в писмото и допълват, че в крайна сметка и двете обвинения за каналджийство и предлагане на подкуп са доказани.

Случаят е от април 2015 г., когато около 3 ч. през нощта товарен автомобил с бежанците пристигнал на Дунав мост-Русе. В ремаркето имало 8 палета с над 3 т. електрически кабели и електронни платки, а шофьорът казал, че пътува за Германия.

Старши специалистът от отдел "Борба с наркотрафика" към агенция "Митници" се усъмнил в поведението му и насочил камиона за сканиране с рентгеновата система. Когато спрял при рентгена, шофьорът слязъл и се доближил до митничаря като "измъкнал пачка пари и дискретно се опитал да я натика в джоба му, прошепвайки, че това са 2 500 евро, за да си затвори очите за това, което ще види на скенера", пише още в писмото.

От съобщението се разбира, че митничарят е заявил пред разследващите: "Успях да изблъскам ръката му и веднага се обадих на дежурния колега от Гранична полиция, за да поеме камиона, за да не избяга водача".

Иначе камионът е бил откаран до митническо хале, където стоката била разтоварена, а зад нея в предната част на хладилния фургон били открити 41 чуждестранни граждани, между които и 4 деца. Междувременно Кемал Туран направил неуспешен опит да подкупи и граничния полицай.

При изброяването и описа на предлаганата пачка, се оказало, че наброява 2 625 евро.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини