Борисов разпореди да се построи нова казарма

До следващата сряда да е подготвен проект за финансирането на нова казарма. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството в сряда, 3 август, се вижда от стенограмата на заседанието на кабинета.

От изказването на Борисов се разбира, че казармата ще е за целите на обучението на Сухопътните войски, от чиято подготовка той е бил силно впечатлен при посещението си заедно с министъра на отбраната, но бил потресен от материалната база.

"Просто невероятна мотивация, прекрасно въоръжение, страшно подготвен състав, невероятни бойци. Да не ви разказвам надълго и нашироко, но невероятно подготвени! И в същото време, като ни заведоха да видим материалната база – по-окаяно нещо не сте виждали!", разказва премиерът като не уточнява къде е въпросната база. В нея тренирали по 150-200 души всяка година, се разбира от думите му.

Сградата била в толкова окаяно състояние, че нямало смисъл да се ремонтира, а направо трябвало да се изгради нова. "Това, което е в момента, е толкова сринато, че и да го ремонтираме, няма да се види ремонтът: таваните са от сачак, мазилката паднала, балатуми – сигурно са на не знам на колко години са, столова – не може да си представите какво окаяно нещо! И Дончев беше, вчера го видя, така че се надявам да ми вярвате", казва премиерът.

Той поръчва на министъра на финансите Владислав Горанов и на заместника му, отговарящ за бюджета Кирил Ананиев, да подготвят проект на решение за отпускане на нужната сума.

"Ананиев, започвай да смяташ заедно с Ненчев – и за сряда. Не ви давам съвет, но да стане за сряда, за да може веднага да се обяви конкурсът, догодина по това време трябва да е построена", разпорежда се премиерът. Той е поел ангажимент и да се направи насип в района на казармата, защото там се стреляло с бойни патрони "и да не стане инцидент".

При гласуването на промените в Закона за спорта ресорният министър Красен Кралев настоява да не се фиксира както досега на 5 млн. лв. сумата, която получава ведомството за организиране на домакинства, а да има възможност за гъвкавост. По този повод премиерът го съветва заедно с проектобюджета за всяка година министерството да залага нуждата от средства за домакинства, а не да се искат пари допълнително за всеки конкретен случай.

"Аз разбирам някъде да са нужни малко пари, веднъж да се додаде или извънредно, но не да става практика всеки спорт да идва и ние непрекъснато да Я пресметнете колко за стадиони и за игрища, треви, осветление, за да участват в "А" група, отидоха във футбола! Пари, които благодарение на приходните агенции, МВР и прокуратурата успяхме да съберем", допълва премиерът.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини