Голям разход ще са ремонтите за председателството на ЕС

Значителна част от разходите по българското председателство на ЕС ще отидат за строителство, каза вицепремиерът Меглена Кунева в ефира на Bulgaria ON AIR. По първоначални данни това ще струва на бюджета 100 млн. лв.

Наскоро то беше изтеглено с половин година и ще е от 1 януари до 30 юни 2018 г., като за подготовка почти не остана време.

Кунева изброи разноските досега: ремонт на НДК - 20 млн. лв, на резиденция "Бояна" - 10 млн. лв., реконструкция на бившия Партиен дом - 27 млн. лв. Тя посочи, че другите страни, които досега са председателствали, са преустройвали големи сгради, например библиотека или филхармония. България няма да го прави.

Националният център, който ще движи европредседателството, ще се настани под наем на третия етаж във високата сградата на НДК, известна като ПРОНО. Изчисленията сочат, че за заплати, наем и консумативи за три години ще отидат около 6 млн. лв.

До края на годината се очаква да бъде пусната поръчка - за нощувки и за кетъринг. Сред големите пера е автомобилният парк, тъй като НСО няма достатъчно луксозни коли.

Изпитание е и обучаването на администрацията, езиковата й подготовка и наемането на преводачи поне от шест езика, пише в. "Сега".

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини