Съдът издал заповед за незабавна защита на Ема и майка й

Още преди 11 месеца Софийският районен съд е издал заповед за незабавна защита на Деница Димитрова и дъщеря й Ема, която бе отвлечена от баща си на 1 август.

Това става ясно от отворено писмо на майката до посланика на Унгария у нас Андраш Клейн, в което Деница Димитрова настоява до края на работния ден да й бъде предоставена информация как, кога, по какъв начин и на какви законови основания е бил издаден документ за самоличност на детето й без нейно съгласие.

Ема Роуз Кацари (1 г. и 9 м.) бе отвлечена от баща си Ищван Кацари на 1 август и изведена от България с полет от летище София с унгарски паспорт, издаден без подписа на майката. Двамата родители, които са известни музиканти, са в процес на развод, а Деница Димитрова съди съпруга си и за домашно насилие. Майката категорично е отказала на детето да бъдат издавани унгарски документи. Ема е с българско гражданство. Сега момиченцето е в дома на баба си и дядо си в унгарския град Ниредхаза.

"Като българска и европейска майка на българско дете, което преди 5 дни бе отвлечено от унгарския си баща без мое знание и позволение за издаване на лични документи, при издадена заповед от Софийски районен съд за незабавна защита на мен и детето ми, в сила от 8.9.2015 г., моля да ми отговорите до края на днешния работен ден. До произнасяне на компетентен съд с окончателно решение за присъждане родителски права, аз имам равни права с тези на сънародника Ви", пише Деница Димитрова в писмото си до унгарския посланик. 

Тя допълва, че съпругът й Ищван Кацари е излъгал служителите в унгарската мисия в София, че има постоянно местопребиваване в Унгария. По думите на майката, от 2012 г. мъжът й, който има и американско гражданство, има трудово-правни отношения и постоянно местопребиваване на територията на Ливан. Ищван Кацари свири на валдхорна в Ливанската филхармония в Бейрут. 

"Това е само една от множеството заблуди, в които Вашият съгражданин е подвел уважаемия унгарски съд и всички свързани с деянието му институции", категорична е Димитрова.

Майката допълва, че ако до края на работния ден не получи исканата информация от мисията на Будапеща у нас, организира мълчалив протест със свещи в 21 часа пред сградата на посолството. 

"Готова съм да стоя цяла нощ там, дори и да съм сам сама. От 5 дни ми бива отказвана информация, която е мое право като европейска гражданка, майка и представител на детенцето си. Който прецени, че желае да ме подкрепи, моля да подпише петицията и да застане до мен тази вечер в 21 часа", призовава Деница Димитрова.

До момента от унгарското посолство не са коментирали официално случая. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини