Консул Ниязи Акйол: Не виждаме разбиране от европейските ни партньори

Изправени пред тежка ситуация, ние не виждаме достатъчно разбиране от нашите европейски партньори. Това каза на пресконференция в Шумен генералният консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол. На нея присъстваше и директорът на Алкомет Фикрет Индже.

Пред журналисти консулът представи данни и информация, свързани с опита за военен преврат с южната ни съседка.

Той допълни, че част от европратньорите на Турция дори проявяват уважение към конспиративни теории.

Консулът заяви, че тези разминавания няма до повлияят на желанието на Турция да стане член на Европейския съюз, което е дългосрочна цел на страната, пише Topnovini.bg.

Той посочи, че в момента и управляващи, и опозиция подкрепят правителството, затова може да се твърди, че положението в южната ни съседка е спокойно.

Консул Акйол коментира и предложението на независимия депутат Велизар Енчев да не се разкриват секции в Турция заради обявеното извънредно положение.

Дипломатът заяви, че тази мярка е насочена към терористичните организации и не ограничава правата и свободите на хората. Решението дали да се разкрият или не секции обаче е на българските органи, каза Еврен Акйол.

Той отбеляза, че опитът за преврат не е направен от въоръжените сили на Турция, а от група, която той определи като терористична.

Пред турската държава е заплашена не е от 100-200 военни, а от организация, която е пуснала пипала във всички сфери на обществния живот, каза той и посочи за неин водач Ветхуллах Гюлен.

Тази организация работи от 30-40 години обясни Еврен Акйол и добави, че зад нея има стабилни финансови ресурси, осигурявани от фирми и дори средства, които приближени на групата държавни чиновници са отделяли от заплатите си.

Всеки служител е отделял 15-20% от заплатата си за финансиране на организацията, а отделно хиляди фирми са насочвали средства към нея, каза консулът. Той добави, че заради връзка с групата са блокирани сметките на около 4000 фирми.

Консулът обясни, че групата на Гюлен е работила в училища, университети, силите за сигурност и медии.

40 години те са промивали мозъците на хората в техните образователни институции и след това те са се възползвали от тях, каза още той.

Има данни, ч в 170 страни има хиляди училища и оттам също идват милиарди като приходи, посочи консулът.

Той заяви, че след неуспешния опит за преврат заради близоста си до Гюлен в Турция са закрити 15 университета, 934 образователни институции, 109 частни пансиона, 35 болнични заведения и 104 фондации.

Заради близостта си до групата на Гюлен са затворени 18 телевизии, 23 радиа, 15 списания и 29 издателства, каза още Еврен Акйол, като добави, че това показва какво влияние има организацията.

По данни на консула в Турция близо 60 хил. държавни служители са отстранени от длъжност, 20 хиляди са арестувани, сред които 5000 военни, 1700 съдии, както и 1000 служители от сектор сигурност.

Той посочи, че в момента животът в Турция тече нормално, а обявеното извънредно положение, за да се вземат мерки и даде за пример извънредното положение във Франция.

Турция е наясно с отговорностите си към демокрацията и правата на човека и ще се придържаме към правото, каза консулът по повод течащите разследвания за съпричастност на различни хора към опита за преврат.

Целта на държавата е да изчисти от тази група във всички структури – и държавни, и обществени, посочи той.

Според консула държавните служби са разполагали с информация за тази група, която до 2013 г. обаче не се занимавала с незаконна дейност. След това станало ясно, че нейни членове, работещи в разузнаването, използвали служебното си положение, за да подслушват незаконно и да използват записите за политически шантаж.

След като групата около Гюлен била обявена за терористична е започнала и работа по неутрализирането й

. Консулът посочи, че в момента и управляващи, и опозиция подкрепят правителството, затова може да се твърди, че положението в южната ни съседка е спокойно.

Фикрет Индже заяви, че в момента търговията, индустрията и икономиката на Турция е на същото положение отпреди събитията, както и борсовите индекси.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини