Турция ще поиска България да екстрадира заподозрян за връзки с Гюлен

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще изпрати делегация в България, за да изиска екстрадиция на лице, заподозряно във връзки с терористичната организация Фето на Фетхуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за преврат на 15 юли, съобщи БТА.

Министърът направи това изявление снощи на площад в Анталия, където участва в митинг в защита на демокрацията, предаван директно от турски тв канали, информира БТА като уточнява, че преди това в друго интервю Чавушоглу е посочил, че властите разполагат с информация, че турски гражданин на име Абдула, тясно свързан със структурите на Гюлен, е избягал в България и се намира там.

На митинга Чавушоглу отново настоя САЩ да предадат на Турция Фетхуллах Гюлен. По думите на Чавушоглу сега е време за изграждане на нова Турция и за изчистване на всички останки от опита за преврат.

Заради предстоящата след седмица срещу между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган Чавушоглу прогнозира, че "скоро руските граждани ще започнат да идват у нас както преди, всичко ще бъде много по-добре от преди". В същото време предупреди, че "западът и европейците трябва да разберат,че не може да прилагат двоен стандарт към нас, трябва да престанат да ни дават акъл какво да правим. Турция има сили да даде достоен отговор на всеки, който се опита да я смята второ качество страна".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини