13 °C

5 загадки, за които физиците си блъскат главите. А отговор няма

Какво е ставало преди Големия взрив?
Според теорията за Големия взрив - най-доброто обяснение защо Вселената се разширява - всичко експлодира от нищо преди около 13,8 милиарда години. Космолозите могат да обяснят какво се е случвало след тази малка част от секундата, в която се е случил Големият взрив, но не и какво е ставало по време на този момент. А преди него?

Проблемът е, че нашaта представа за пространство и време, и гравитацията по-специално, се базира на уравненията на общата теория на относителността на Айнщайн, а екстремните условия на много ранната Вселена може да се опишат само с квантовата механика. Никой не знае как да се съчетаят двете. "Правилата, които имаме, просто не работят в този режим", казва Карло Конталди от Imperial College London. Това е проблем за историята на нашия произход. Дали времето започва с Големия взрив? Или е имало нещо преди това? Някои учени смятат, че ако върнем Вселената достатъчно назад, времето просто спира.

Как велосипедът остава прав?
През 2011 г. международен екип от ентусиасти пусна бомбата, че въпреки 150-годишното анализиране никой не знае как велосипед остава в изправено положение. Е, колоездачите се втренчиха във велосипедите си с неверие. Това, което те правят от години е необясним подвиг за науката? Е, не точно. "Това, което не знаем, са простите необходими или достатъчни условия, за да бъде велосипедът стабилен", казва Анди Руина, инженер в университета Корнел в Итака, Ню Йорк.

Разчитаме на системата проба-грешка при констриурането на стабилни колела, които не са склонни към падане по време на движение. Обяснението как работят математически изисква около 25 променливи, като ъгълът на предните вилки спрямо пътя, разпределение на теглото и размер на колелата.

Къде свършва квантовата странност?
В странната реалност на квантовия свят частиците могат да бъдат на две места едновременно. Защо не може топките за тенис или млякото да направят същото? Представяте ли си чашата с мляко на закуска, която е пълна само ако не я гледате? Разбира се, че не. Но учените попаднали в подобна ситуация при класическия експеримент с електроните и двата процепа. Лъч от електрони бил пуснат към екран с две цепки. Може да се очаква електроните да преминат през процеп и да попаднат в детектора, поставен зад екрана, логично всеки път в една точка. Но реалността не винаги е логична. Когато изследователите не следят пътя на всеки електрон, лъчът минава през двата процепа едновременно по един и същи начин - като вълна, като образува светли и тъмни ивици върху детектора, който е характерен за две припокриващи се вълни (интерференция). Електроните могат да съществуват като вълни и като частици в същото време - феномен, известен като двойственост вълна-частица. И това не било достатъчно странно!  Още по-странно станало, когато изследователите наблюдавали един от процепите, моделът на интерференцията изчезнал. Електроните изведнъж се отказали от вълнообразно поведение и предпочели да пътуват през единия процеп и да достигат до едно и също място на детектора (Опит на Юнг, изпълнен с електрони).

Можем ли да получим енергия от нищо?
Зависи какво разбираш под нищо. Питайте някой физик за вакуума, който за повечето от нас е по дефиниция нищото, и той ще ви каже, че вакуумът пулсира от активност. Според квантовата теория във вакуум вълнообразните полета постоянно се променят в частици и тяхна антиматерия. Така че дори и в дълбините на междузвездното пространство, има изобилие от квантови събития. 

Тази идея води до някои странни предсказания. През 1948 г. физикът Хендрик Казимир предположил, че ако поставите две успоредни метални пластини близо една до друга във вакуум, ще има повече квантови електромагнитни колебания от двете страни на плочите, отколкото между тях. Близостта им ограничава флуктуациите в дължината на вълната в това пространство, създавайки сила на привличане между плочите. Феноменът става известен като ефект на Казимир и действа при много малки разстояния между пластините.

Защо ледът е хлъзгав?
Повечето учени са единодушни, че е заради течния слой, но не могат да се споразумеят за това как той се образува. Една теория твърди, че това е "суперсолидна кожа", която действа с електростатично отблъскване. 

Преобладаващото мнение е, че ледът има нисък коефициент на триене, защото тънък слой от течна вода покрива повърхността му.  Но как се образува този течен слой, учените не могат да отговорят след повече от век изследвания.

Всичко започнало през юни 1850 г., когато Майкъл Фарадей, показва пред аудитория в кралския институт в Лондон как притиснати едно към друго две кубчета лед стават един блок. Той приписва това на появата на междинен слой  вода, която бързо замръзва. В продължение на много години, появата на този слой вода се обяснявал с натиска. В действителност, дори човек с тегло над средно не може да генерира нужния натиск за наблюдаваното топене. Математиката не излиза. 

Вместо това, друга теория сочи триенето като основна причина. Движението на острието (на кънките) по леда, например, лесно генерира достатъчно топлина, за да се стопи част от него.

Може би си мислите, че това е последното предположение. Но един изследовател от Техническия университет в Сингапур има други идеи. Той твърди, че тъй като ледът е хлъзгав, дори когато стоите на едно място, триенето не може да бъде цялата история. "Механизми като триене, нагряване и топене при натиск са изключени", казва ученият.

Да, и ние сме съгласни. Направете "Опита с дъската и замразения дроб". Той е изключително прост и добре познат на всяка туткава домакиня с фризер. Изваждате дроб от фризера, махате опаковката и го забравяте на дъската за рязане. Тя е дървена. След 5-10 минути се сещате за дроба, но той е здраво залепнал за дъската.

Мистериите, които остават неразгадани ще продължат следващата седмица. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини