Ученици от "Капитан Петко войвода" с поредната успешно реализирана международна практика

Изображение 1 от 5

    В края на миналата седмица от Австрия се завърна групата ученици от ПГЕЕ "Капитан Петко войвода", които проведоха международен стаж в гр. Волфсберг. Практиката се реализира от 02 до 24 юли от 10 участници от 11 клас и е финансирана по проект по програма „Еразъм+”.

    Приемащ партньор бе Fachberufsschule Wolfsberg, известно с високия стандарт на професионално образование. Училището е дългогодишен партньор на ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" и подпомага развитието и утвърждаването на специалността „Автомобилна мехатроника”. Обучението в Fachberufsschule Wolfsberg се базира на принципа на дуалната система. Тя предполага много тясна връзка между професионалното училище и бизнеса, което е предпоставка за високо качество на обучение. Партньорските предприятия на австрийското училище са включени в програмата на практиката на нашите ученици.

    Участниците, включени в групата, работиха на реални работни места със съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление,  оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Запознаха се на практика с пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика,  системи за цифрово-програмно управление. Партньорите ни им представиха и техниката за обработка на данни EDV-Technik. Учениците имаха възможност да се обучават с уреди за диагностика на Bosch и Gutmann и с осцилоскопи на FLUKE - най-новото ниво на професионална техника, използвана както в  Европа, така и при азиатските автомобилни марки.

    Практиката в Австрия осигури възможности за личностен и професионален напредък на участниците. Учениците се обучаваха в модерни фирми и се запознаха с европейските стандарти на качество. В свободното си време те имаха възможност да опознаят културата, бита, традициите на страната домакин.

    Отлична e оценка на приемащата организация  Fachberufsschule Wolfsberg за поведението и работата на нашите ученици. На всеки ползвател бяха издадени сертификат за практическо обучение и сертификат Europass мобилност за престоя му в чужбина от организацията-домакин, които ще се добавят към свидетелството за завършено професионално образование. Сертификатите бяха връчени на учениците на специална церемония в кметството, лично от кмета на австрийския град.

    По време на престоя на групата бяха договорени и условията за реализацията на следващите два проекта на училищата. Единият е свързан с участието на учители от ПГЕЕ в международен конгрес, организиран от австрийското училище.

    Другият предвижда провеждането на нова производствена практика на ученици от 11 клас на Електрониката през месец юли следващата година. Участниците в нея ще бъдат 20, а дейностите в програмата са отново в областта на автомобилната мехатроника.

    Проектите имат за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение и развитие на учениците и учителите на ПГЕЕ.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини