Ученици от Професионалната гимназия по икономика в Кърджали се върнаха от практика в Испания

Изображение 1 от 2

    Двадесет ученици от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов” в Кърджали се завърнаха от практика в град Валенсия, Испания.

    В продължение на три седмици момичета и момчета от Х и ХІ клас  проведоха своята практика в град Валенсия, Испания. Тя е част от реализирания проект„Европейски Опит в Прилагането на Информационни Технологии в туризма – мост към реализацията на пазара на труда“ (с акроним „Европейски ОПИТ в туризма“)  по програма „Еразъм+”. Проектът е финансиран от Европейския съюз по линия на програмата ”Учене през целия живот” и дава възможност учениците да проведат своята практика на реални работни места в друга европейска страна.

    Работната програма по проекта бе насочена към прилагането на информационните технологии в туристическия сектор. В испански фирми младите икономисти от гимназията имаха възможност да усвоят практически умения в тази сфера с цел по-качествена реализация на пазара на труда след завършване на средно образование, да се запознаят с утвърдени практики и модели на иновативни методи, съществуващи в страната домакин за по-добра интеграция на европейския пазар на труда, да развият необходими за професията ключови компетенции и квалификации, да работят в международна бизнес среда. По време на реализирането на мобилността учениците имаха възможност да се запознаят и с културата, традициите, начина на живот и работа в Испания.

    Възможност за участие в мобилността двадесетте ученици от гимназията получиха след премината предварителната професионална и езикова подготовка. За провеждането на практиката учениците получиха европейски сертификат Европас мобилност и сертификат от компанията домакин за проведена практика на реални работни места.

    Очакваните резултати от реализацията на проекта са насочени към създаване на добавена стойност към предлаганото в България професионално обучение,  към по-пълно свързване на професионалната практика с изискванията на динамично променящата се бизнес среда в България. В дългосрочен план този тип практическо обучение ще позволи на учениците да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда, имайки предвид засиленото търсене на специалисти, притежаващи европейски сертификати за придобитите професионални компетенции.

    Партньор по проекта е агенция ESMOVIA Sistema Practices S.l. от Испания.Агенцията има богат опит в реализирането на проекти по европейски програми и отговори напълно на изискванията за съвместно сътрудничество, приемайки като страна домакин да посрещне, обучи, контролира и организира практиката на кърджалийските ученици.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини