Американското ПРО вреди на доверието, предупреди Пекин Сеул

Китайският външен министър Ванг И разкритикува действията на Южна Корея да разположи модерна американска противоракетна система за отбрана в отговор на заплахите от Северна Корея, цитиран от Ройтерс.

Топ дипломатът на азиатския гигант изтъкна, че разгръщането на системата ще навреди на основата на взаимното доверие между двете страни.

Този месец Южна Корея и САЩ обявиха, че ще дислоцират противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прехващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD). Пекин се оплаква, че ще дестабилизира регионалната сигурност, тъй като радарът към системата ще може да проследява ракетите на Китай. Русия също е против разгръщането на подобна система в региона.

"Последният ход на южнокорейската страна вреди на основата на взаимното доверие между двете страни”, предупредил И южнокорейския си колега  Юн Бюнг-се, цитиран от телевизия KBS и южнокорейската агенция „Йонхап”.

Срещата между двамата дипломати се проведе в кулоарите на конференцията на външните министри от страните членки на АСЕАН във Виентян, столица на Лаос.

Юн Бюнг-се заявил от своя страна, че разгръщането на системата цели защита на Южна Корея и че няма да навреди на интересите на Китай в областта на сигурността.

Вашингтон и Сеул уверяват, че THAAD ще бъде използван само за защита от балистични ракети на КНДР.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини