22 °C

Министър Русинова:Безплатното обучение на парамедици е златен шанс за младите в Кърджалийско

  Като златен шанс пред младите хора в Кърджалийска област определи възможността за безплатно обучение за парамедици по проект „Активни на пазара на труда” министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.Тя подчерта,че професията на парамедика е една благородна професия.Кърджали не е избран случайно.Заедно с още 7 Центъра за спешна медицинска помощ ще се обучат и ще им бъде даден шанс за работа на 35 млади хора,отбеляза министър Русинова по време на среща с кандидати за парамедици в областта,,народната представителка Цвета Караянчева  и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков.

    Министър Русинова сподели,че страната ни е договорила за програмния период до 2020 г. 235 млн.евро само за осигуряване на младежка заетост.Дава се шанс на младите хора от 15 до 29 години да се реализират на пазара на труда.Само за проекта „Активни на пазара на труда” по който ще се обучат парамедиците са осигурени 26 млн.лв.В Кърджалийска област шанс за работа ще получат 70 младежи,които нито учат,нито работят през последните 4 месеца.Ще бъдат предпочетени хора, които нямат регистрация в Бюрото по труда през последната година.От тях ще бъдат избрани 35 души,които ще се обучат за парамедици в продължение на 6 месеца.Обучението не само е безплатно,но и обучаваните ще получават стипендия.След завършването на курса,те ще бъдат назначени за 6 месеца в ЦСМП-Кърджали.

  Разчитаме много на съдействието на местните власти и неправителствените организации за ангажиране на качествени млади хора.Важна е регламентацията и на професията парамедик,където думата има здравното министерство.Парамедиците ще бъдат хората,които ще подпомагат лекарите в спешната помощ,категорична е министър Русинова.Тя каза,че се надява тези млади хора,които бъдат подбрани по програмата,но не станат парамедици,да се устроят на работа със съдействието на Бюрото по труда.

  Министър Русинова посочи,че само за обучението на парамедици в Кърджали и тяхното наемане на работа в близките две години  са отпуснати 250 000 лева.Тя информира младите кандидати за парамедици,че държавата отделя особено внимание на Центровете за спешна медицинска помощ.Тази година 3000 души от центровете ще получат допълнителна квалификация,инвестира се и в инфраструктура и линейки.Целта е задържане на младите кадри.540 млади лекари ще получат шанс да специализират.

  Центровете за спешна медицинска помощ са засегнати от кадрови дефицит.Бъдещето е на парамедиците.Това зяви директорът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков.Той каза,че е шанс за Кърджали обучението на парамедици тук.Това би позволило да се проследи тяхното развитие,да бъдат видени „на терен”.Златен шанс  за младите хора е този проект.Това е безплатно образование,стипендия и осигурена работа,отбеляза д-р Митков.

  Според народният представител Цвета Караянчева не всеки млад човек има възможност да продължи образованието си след гимназия.Безплатното обучение на парамедици е такъв шанс.Помагаме на трайно незаети млади хора,категорична бе Караянчева.Тя също изрази убеждението си,че професията на парамедика е с голямо бъдеще и даде за пример САЩ,Англия и Германия.

  Юзлем Касаб от Кърджали сподели,че е завършила икономика,но не може да намери работа по специалността.Проектът з безплатно обучение и работа като парамедик е последен шанс за нея.Има малко дете, за което се грижи и се надява да се докаже.

  Николай Василев от Джебел пък е тютюнев експерт.Сривът в тютюнопроизводството го кара да търси ново поприще.Смята,че ще се справи с професията на парамедик.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини