Опасна ли е диетата на веганите за бебетата

Новината от тази седмица, че италианско бебе е било отнето от родителите му и заведено в болница заради недохранване от строгия вегански режим, с който го отглеждали, предизвика гнева на привържениците на месото  в световен мащаб.

Подобни случаи биват описвани в световните медии през последните години, а още през 2007 г. "Ню Йорк таймс" предупреждава за опасността от растящата веган мода с дръзкото заглавие "Смърт чрез веганство".Поводът тогава е излязлата присъда за двойка вегани в щата Атланта, които оставили 6-седмично си бебе да умре от гладна смърт, хранейки го само със соево мляко и ябълков сок в оскъдни количества.

В Италия за последната една година са регистрирани няколко сходни случаи, изброява "Уошингтън поуст". През юни т.г. 2-годишно момиче е заведено в болница в Генуа за интензивно захранване, след като й е открит остър дефицит на витамини и ниски нива на хемоглобин. Миналия юни във Флоренция 11-месечно бебе на вегани е прието в болница с тежко недохранване.

В други страни по света също има известни такива случаи, при които не става дума за недохранване от бедност или невнимание, а от съзнателен избор на рестриктивен хранителен режим. Родителите на 6-седмичното бебе от Атланта например поставят прецедент за САЩ. Бебето починало през 2004 г. при доказани обстоятелства на гладна смърт, а през 2007 г. и двамата родители били осъдени на доживотен затвор за убийство и особена жестокост към деца. През 2011 г. във Франция сценарият се повторил с 11-месечно бебе, починало от недостиг на витамини и родителите му - също ревностни привърженици на диетата без животински продукти, били осъдени на затвор за немарливост.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини