Изселник от Текирдаг дари препарат за почистване на гробището в Теменуга

Изображение 1 от 2

    52-годишният  Ридван Алтънай от Текирдаг дари на кмета на ардинското село Теменуга Ерджан Мурадов препарат за поддръжката на селското гробище.

    „По време на Рамазан Байрам посетих гробището в Теменуга и останах изумен от лошото му състояние. Навсякъде беше обрасло в тръни, дървета и бурени и беше пълен пущинак. Реших при първа възможност да купя препарат за растителна защита и да го даря на кмета, за да се почисти гробищният парк и да се оформят междугробищните пространста, за да могат посетителите му спокойно да почетат паметта на близките си”, заяви Ридван Алтънай. Той е роден през 1964 г. в Теменуга. През 1990 се изселва в южната ни съседка. Занимава се с търговия на селскостопански продукти. Има и фирма в Стара Загора. Сега вече е пенсионер и при всяка възможност идва в родното си село. „Тук сме родени. Където и да идем носталгията ни дърпа. В Теменуга са родени баща ми, дядо ми, прадядо ми”, казва Ридван Алтънай. Женен е, има двама сина и един внук.

    Повечето мюсюлмански гробни места в областта се намират в окаяно състояние. Пътят до тях е труднодостъпен, оградните мрежи са остарели. По информация от гражданите установихме, че благоустрояването на гробищата не е постоянно и няма определени институции, отговорни за поддръжката им. Особено това се чувства по време на големите мюсюлмански празници Рамазан и Курбан Байрам, когато много близки и роднини на покойници, отиват до гробищните паркове, за да направят дуа (молитва). Не подхожда на мюсюлманската религия да оставя необгрижвани гробищата, където са погребани мюсюлмани. Надяваме се, както джамийските настоятелства, кметствата, така и гражданите да се обединят за привеждане в нормален вид на гробищните паркове в региона.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини