70% от обучените безработни не си намират работа

От данни на Агенцията по заетостта (АЗ) става ясно, че 70% от безработните, преминали през обучение, платено от държавата, не си намират работа след това. От АЗ посочват, че от обучавалите се хора без препитание например в държавното предприятие "Българо-германски център за професионално обучение" през 2014 г. едва 30% са започнали работа. От тях пък под половината (42%) са започнали работа по придобитата специалност, за която са се обучавали в центъра.

С гарантиран 100% ефект са обученията по заявени от работодателите професии за конкретни работни места, защото работодателят е задължен да наеме на работа за минимум 6 месеца обучените безработни. От агенцията обаче коментират, че въпреки че това е начин да се осигурят на работодателите търсени и липсващи на пазара кадри, бизнесът не проявява очаквания интерес, пише в. „Сега”.

Тази година в националния план за действие по заетостта ще се субсидира заетостта на 20 818 безработни. Над половината от парите в плана вече са договорени, но в заетост са включени само близо 6400 души. За тях са платени досега 16.2 млн. лв. Обучение са преминали 8786 лица и тук АЗ е в преизпълнение - те са над 88 на сто от планираните.

От началото на годината 52 200 младежи до 29 г. са започнали работа, а 3400 са включени в обучение. За активиране на неактивните млади хора - тези, които не учат и не работят, но и не търсят работа, бяха назначени миналата година младежки медиатори. Тяхната работа е да издирват неактивните си връстници и да ги убеждават да си потърсят работа. 1100 неактивни и обезкуражени младежи са се регистрирали в бюрата по труда. 718 от тях са се реализирали. През юни в бюрата по труда заявените свободни места са близо 18 300, на годишна база те са с 2200 повече.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини