Представиха книга на Георги Кулов пред посланици,депутати и журналисти в БНР

Изображение 1 от 5

    В Родопите и Лудогорието християни и алиани заедно празнуват един от най-големите традиционни празници - Гергьовден. На този ден, наричан от алианската общност Хъдърлез, се правят курбани за опрощение и берекет, на които сядат редом хора от всякакви етноси и религии. Никой не бива да си тръгне гладен. Алианите споделят своя празник и храна със всички. Въпреки че са скромни хора, те смятат бедността за добродетел, защото най-важно е не друго, а  почитанието на твореца и любимото му създание -  човека. 

    За тази и много други традиции разказва втората книга на известния родопски журналист и историк Георги Кулов - „Хора на Истината“. Тя беше представена  на 13 юли в Медийния център на БНР. Възникване на алианството като пресечна точка между Изток и Запад, историческите корени, свещени места, български принос към умереното алевитско направление на исляма са част от темите, написани популярно и предназначени за широка читателска аудитория.

    Излизането на книгата е навременно на фона на общите страхове от бежанската вълна и ислямски тероризъм – подчерта рецензентът Тончо Стоянов и припомни цитата от „Шах Наме“: „Знанието е сила“. 

    Изследването на Георги Кулов е отговор на нарастващия интерес към Близкия изток. Но тя  включва много повече пластове и послания: за трудния път на хората към истината, за взаимодействието между християнство и ислям на територия, която дълго време е била владение на Османската  империя. 

    Живял съм 50 години в Кърджали заедно с хората от алианската общност и мислех, че ги познавам добре. След като прочетох изследването  на колегата журналист  Георги Кулов - „Хора на Истината“, разбрах че всъщност не съм знаел много - това каза водещият на представянето Красимир Ангелов,  директор на Регионалната радиостанция на БНР в Кърджали и пожела книгата да достигне до много читатели. Защото „знанието е сила“.

    Като гости бяха поканени посланиците на държави, в които живеят алевитски общности – Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, временно изпълняващият длъжността посланик на Иран, аташетата по печата на Гърция и Албания, Ливан и Ирак, Генералният консул на Турция в Пловдив, първите секретари на посолствата на САЩ, Русия и Сърбия, както и български народни представители, кметове, председатели на общински съвети.

    Българско национално радио
     

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини