Айча Халибрям от „Славейков“ специален гост в Общинския исторически музей в Карлово

Изображение 1 от 2

    По покана на Общинския исторически музей в Карлово шестокласничката от СОУ „Петко Рачов Славейков“ Айча Халибрям бе на представянето на книги на Анна Ламбрева, околосветски пътешественик, родена в града през 19 век.   Айча бе очакван гост след своята инициатива преди два месеца.Тогава тя  написа писмо до кмета на община Карлово с молба да се преиздадат книгите на известната ни околосветска пътешественичка и да се публикува неиздадената й автобиография. На официалното представяне Айча присъства с родителите си и с Маргарита Павлова – завеждаща Филиал 3 към Регионалната библиотека в Кърджали, която помогна на любознателното момиче.

    Директорът на Историческия музей в  Карлово Мария Деянова я посрещна приветливо, а заместник-кметът Стойо Карагенски й връчи пълен комплект от книгите на Анна Ламбрева. Айча сподели своето вълнение и благодарността си за подетата инициатива в стегнат и трогателен текст. Тя разказа за първата си среща с биографията на Анка Ламбрева и колко е била впечатлена от живота и делата на тази смела жена с боен дух.

    Ученичката разгледа изложба за живота на тази изключителна българка – вещи, снимки, албуми и афиши. Сградата на музея всъщност е тази, в която се е помещавало училището на Анка Ламбрева. Където и да ходи по света, карловката се връща към корените си. Това е един от заветите, които Айча винаги ще помни.

    Кърджалийската група се потопи за няколко часа в духа на Карлово.Разхождат се по калдъръмените улички, впечатлени са от паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви, с чиято финансова помощ е построена Алма Матер, от огромния паметник на Левски, отдават почит на майката на Апостола на гроба й.

    Съвместните инициативи между Историческия музей там, Регионалната библиотека в Кърджали и СОУ „Петко Рачов Славейков“ тепърва предстоят.

    Царицата на Южните морета Анка Ламбрева е от Карлово. Своя необикновен живот тя е описала в книги. Обиколила 42 страни през 20-те и 30-те години на миналия век, карловката остава влюбена в родния си град и предана на неговите традиции и ценности.

    От 1927 до 1930 г. пребивава в Нова Зеландия и така започва околосветската й обиколка. Впечатленията си от тази толкова далечна страна тя описва в книгата си „Из моята околосветска обиколка. Царицата на южните морета” , публикувана през 1939 г.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини