17% от колите се движат без "Гражданска отговорност". Преглед на печата

„Стандарт”

Спестовни сметки с отрицателна лихва

Спестовните сметки на редица банки реално носят отрицателна доходност, показа проверка на "Стандарт" на предлаганите условия. Като това се дължи на таксите за обслужване на сметките и ниските лихви.

Например годишната такса за обслужване на спестовна сметка в една от банките в страната е 18 лв., ако клиентът не получава по сметка в банката заплатата си или друг регулярен ежемесечен превод. А годишната лихва по сметката е 0,10%, ако клиентът не получава в банката заплатата си. Оказва се, че ако човек има по сметката си 1000 лв., ще трябва да плати такса от 18 лв., и да получи лихва от 1 лв. Това е отрицателна доходност от минус 1,7%.

Има и банки, в които спестовните сметки са без такса за обслужване. В този случай колкото и малка да е лихвата, тя носи положителен доход.

 „Монитор”       

Удари ни летен грип

Удари ни летен грип. Той се изразява със стомашни болки и диария, както и с типичните втрисания и висока температура като при класическата инфлуенца, предупредиха вирусолози.

За повишена заболеваемост съобщават и от Националния център за заразни и паразитни болести. От Столичната регионална инспекция пък уточниха, че само за пет дни са регистрирани 281 случая на заболели.

„Сега”

17% от колите се движат без "Гражданска отговорност"

Над 16-17% от автомобилите в България се движат без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщи вчера пред в. "Сега" Борислав Михайлов, изпълнителен директор на Гаранционния фонд, в който всички застрахователи събират отчисления за покриване на щетите, нанесени от шофьори без такава полица.

„Дума”

Над 15% е спаднал износът износа извън ЕС

С над 15% е спаднал износът на България към страните извън Европейския съюз, стана ясно от данните на НСИ. Намалението е на годишна база - периодът януари-май тази година спрямо същите месеци на 2015 г. Особено тежки са били месеците март и април, когато експортът е намалял съответно с 23% и 27%. Само за май експортът е намалял с 21%.

Експортът към Турция се свива за първите пет месеца с 14,3%. Наполовина по-слаб e експортът към Украйна. Намаление с около 21% има към Русия. С 26% намалява и износът за Китай. Най-много се е свил и износът към Иран - със 72%. Сериозни пазари България е загубила и в Сингапур, където спадът е с 68%.

Стоките, при които е отчетен най-голям спад в износа, са цигарите и напитките. Намалението е с близо 40%.

„Капитал дейли”

Как траките и персите си поговориха за газ, атомни централи и транспортни коридори

25% от доказаните запаси на газ, 9% от доказаните запаси на петрол и между другото напреднал в планирането си ядрен проект - това е комбинация, която прави Иран идеална за визити от правителството на Бойко Борисов. По време на нея могат да се обсъждат както търсенето на разрешение с поръчаното от НЕК оборудване за АЕЦ "Белене", така и любимият газов хъб на премиера - нещо което той естествено не пропусна по време на официалната си визита в Техеран на 11 и 12 юли. Заедно с Борисов в Иран са близо половината министри от кабинета – на външните работи, енергетиката, финансите, транспорта, земеделието, зам.министър-председателя. Единственият липсващ, който също можеше допълнително да спомогне за подобряване на отношенията с Иран, беше министърът на културата Вежди Рашидов. Затова на самия Бойко Борисов му се наложи да влезе и в друга своя любима тема: "в сферата на туризма знаете и древните траки, и древните перси..."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини